Borstkanker toch vaak door vrouw zelf ontdekt

KWF Kankerbestrijding mag dan verklaren dat borstzelfonderzoek geen nut heeft, borstkanker wordt wél opvallend vaak opgespoord door vrouwen die zelf hun borsten onderzoeken.

Dat stellen kankerspecialisten van het VU medisch centrum in Amsterdam vast in een uitgebreide studie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Van de vrouwen die een voelbare tumor in de borst hebben, ontdekt 64% de tumor tijdens zelfonderzoek.

De bevindingen van de borstkankerexperts zijn opmerkelijk, gezien de houding van de Nederlandse kankerbestrijding. Die promootte het zelfonderzoek jarenlang, maar stapte daar onlangs vanaf omdat het niet tot minder sterfgevallen aan borstkanker zou leiden.

De specialisten van het VUmc denken daar heel anders over. Zij zijn van mening dat  borstzelfonderzoek van waarde is bij het opsporen van borstkanker. Ook voor vrouwen die meedoen aan een screeningprogramma.

Zij vinden dan ook dat vrouwen moeten worden gewezen op het belang van borstzelfonderzoek.

 In Nederland krijgen elk jaar ruim 11.000 vrouwen borstkanker. Het aantal vrouwen dat aan de ziekte overlijdt, is de afgelopen decennia fors afgenomen. Dit is onder meer te danken aan verbeterde opsporingsmethoden, zoals het Bevolkingsonderzoek Borstkanker.

Bron: De Telegraaf

 

 

Lees ook:Eén op drie vrouwen bang voor zelfonderzoek borsten
Lees ook:Bloedtest spoort borstkanker op
Lees ook:75-plussers eisen borstonderzoek
Lees ook:Vrouwen onderschatten borstkanker
Lees ook:Steeds minder vrouwen sterven aan borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>