Veel chlamydia-infecties bij jongeren

Van alle jongeren tot 20 jaar heeft 6,3 procent een chlamydia-infectie. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGD’s in Rotterdam, Amsterdam en Zuid-Limburg en Soa Aids Nederland onder 8500 seksueel actieve jongeren tussen de 16 en 29 jaar.

De gezondheidsinstellingen nodigden 57.000 jongeren uit om deel te nemen aan de grootscheepse chlamydiatest. Van hen hebben er bijna 11.000 een testpakket aangevraagd.  Uiteindelijk stuurde 80% een urinemonster terug.

De deelnemers zijn zeer positief over de aanpak van de screening. Jongeren die niet deelnamen, gaven als belangrijkste redenen dat zij nog nooit seks hadden gehad of dat zij geen risico hadden gelopen op chlamydia.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) onder jongeren. Het venijnige is dat de ziekte in het beginstadium geen herkenbare symptomen heeft.

Op langere termijn kan chlamydia echter nare gevolgen hebben: het kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken.

Chlamydia kan gemakkelijk worden behandeld zodat complicaties worden voorkomen. Tijdige behandeling voorkomt verdere verspreiding. Het ministerie van VWS besluit op basis van evaluatie van het RIVM of het een landelijk bevolkingsonderzoek wil houden.

Bron: AD


Lees ook:‘Zwangere moet gescreend worden op chlamydia’
Lees ook:Grootschalig chlamydia-onderzoek via het internet
Lees ook:Meer patiënten vanwege soa naar de huisarts
Lees ook:Nieuwe Chlamydia-test leidt tot betere behandeling
Lees ook:Sterke stijging chlamydia-infecties in het noorden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>