Cafés gillen te hard dat ze failliet gaan

Cafés en restaurants schreeuwen moord en brand over het rookverbod in de horeca. Ze zouden er aan onderdoor gaan. Het aantal gelegenheden dat sinds de invoering ervan op 1 juli failliet is gegaan is echter niet toegenomen, maar zelfs gedaald!

Het valt dus allemaal wel mee!

Sinds 1 juli zijn er 175 horecagelegenheden bankroet gegaan, waarvan 30 cafés. Daarmee zet de dalende trend van vorig jaar zich voort.

De cijfers steken schril af tegen de 1500 tot 3000 café die volgens de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland dreigen om te vallen.

Ook volgens brouwer Heineken is er geen sprake van paniek. De bieromzet is licht gedaald, maar er zijn geen aanwijzingen dat dat verband houdt met het rookverbod. Ook de economische neergang speelt mee.

Volgens eigenaar Martien Evers van café Jos in Nijmegen – die het aantal klanten alleen maar heeft zien toenemen – is door het rookverbod vooral goed zichtbaar dat het in veel cafés ontbreekt aan goed vakmanschap.

De wet vereist sinds 1996 geen speciale opleiding meet om een kroeg te beginnen. ‘En dat zie je terug’, zegt Evers in het Algemeen Dagblad. ‘Mensen die het leuk vinden aan de klantenkant van de bar komen aan de andere zijde te staan. Dat gaat goed zolang de mensen maar genoeg geld te besteden hebben. Maar wordt het zoals nu allemaal wat krapper, dan vallen bedrijven om.’

Lees ook:‘Alle horeca rookvrij in 2008′
Lees ook:‘Door rookverbod horeca minder hartproblemen’
Lees ook:Rookverbod in horeca ontmoedigt jeugd
Lees ook:Rookverbod op schoolpleinen
Lees ook:Rokers stellen het stoppen uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>