Rookverbod in horeca ontmoedigt jeugd

Dat
ik een voorstander ben van het rookverbod, dat wisten jullie waarschijnlijk al
wel. Ik ben dan ook erg blij met berichten uit de Verenigde Staten dat een
rookverbod in de horeca jongeren ontmoedigt om te gaan roken. Twee vliegen in één
klap, zou ik zeggen!

Uit
een onderzoek in de Amerikaanse staat Massachusetts blijkt dat in dorpen en
steden waar niet mag worden gerookt in de horeca, het aantal rokende jongeren
40 procent lager ligt dan in gemeenschappen met een minder stringent
rookverbod.
 

In
Nederland mag er vanaf 1 juli niet meer worden gerookt in horecagelegenheden.
In de staat Massachusetts is sinds 2004 een rookverbod van kracht om meerokend
personeel te beschermen.

In de Amerikaanse staat zijn driehonderd dorpen en
steden. In een deel is een algeheel rookverbod van kracht, in andere dorpen mag
er nog in afgesloten of geventileerde ruimten in cafés en restaurants worden
gerookt. In sommige steden is roken gewoon toegestaan.

De
onderzoekers vergeleken de steden waar in de horeca niet gerookt mocht worden
met steden waar dat wel mocht. Ze ondervroegen bijna 3000 jongeren over hun
rookgedrag, in 2001 en 2002 en vier jaar later.

In
de steden waar roken in de horeca niet mocht, rookten de jongeren beduidend
minder dan in steden waar roken toegestaan was.

Het verbod voorkomt niet voor dat jongeren een keer een sigaret proberen, maar zorgt er wel voor dat het bij experimenten blijft. Ze worden dus geen gewoonterokers.

Nog een opvallende conclusie uit het onderzoek: als er speciale rookruimten
bestonden, zoals ook Nederlandse horecabazen willen, dan had dat géén invloed op
het rookgedrag. 
 

 

Lees ook:Rookverbod horeca een groot fiasco
Lees ook:Rookverbod in horeca mogelijk al in 2008 van kracht
Lees ook:‘Door rookverbod horeca minder hartproblemen’
Lees ook:Cafés lappen rookverbod nog altijd aan hun laars
Lees ook:Roken in feesttenten ook verboden

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Rookverbod in horeca ontmoedigt jeugd

  1. Yves

    Allemaal goed en wel, maar het is wel jammer dat er nooit studies worden gemaakt over het aantal dat daadwerkelijk is gestopt met roken. Ikzelf heb een horecazaak en kan alleen maar vaststellen dat ik dankzij het goed weer nu veel meer volk heb dan normaal. Het grappige is dat al de tafels op het terras een asbak vragen. Conclusie; bij slecht weer komen de niet rokers en een paar rokers die dan naar buiten gaan. Uiteidelijk doen ze allemaal minder geld op, moet het vlug gaan, en gaan ze daarna thuis enen gaan drinken samen met hun cigaret. Uiteindelijk zullen de restaurants met een topligging de winnaars zijn en de rest gaat failliet gaan.

      /   Reply  / 
  2. jeanette

    ik vind dat een mens zelf moet beslissen of ze rook of niet hiermee werk het niet om te bieden te roken om een rookverbod ik vind het gewoon discriminatie

      /   Reply  / 
  3. Albrecht

    Ik vind het gewoon discriminatie, vroeger kloeg praktisch niemand in de horecazaken voor het roken. Hun klanten bleven ook langer en consumeerden ook meer en langer.Velen laten het varen om nog restaurants aan te doen juist omwille van het verbod tot roken. Hier in mijn streek heb ik ondervonden dat verscheidene resto’s hun klanten bestand echt zienderogen zien achteruitgaan, bij sommigen zo erg dat ze de deuren hebben moeten sluiten, wat zeer erg is voor de eigenaars. Zeker hier dicht bij de Franse grens merk je dit geweldig. Persoonlijk gingen we zelf veelvuldig op restaurant, sinds het verbod, gaan we nooit meer, echt nooit meer.
    Wat gaan ze de volgende keer uitvinden om iets te verbieden, je mag al zoveel niet meer.Wordt eens wakker laat je niet altijd doen door de “overheid” die zelf al corrupt genoeg is. We mogen bijna niks meer ten opzichte van een paar decennia geleden, nu moeten we dit of dat. Velen beginnen er echt genoeg van te krijgen, straks moet even nog een bericht nalaten welke horecazaak je nog mag aandoen en je rookt of niet, het gaat allemaal een beetje te ver.
    Denk eens na, hier in EU mag je dit of dat niet meer, maar elders in de wereld wordt daar gewoon niet naar gekeken, integendeel, als je het hen verteld lachen ze hun rondom plat. Is niet alleen omwille rookverbod maar ook voor vele andere zaken.
    mvg

      /   Reply  / 
  4. Wouter

    Ik vind het goed dat het rookverbod er komt. Het ontmoedigd jongeren te gaan roken, en hoewel ik er zelf geen last van heb, zijn er velen die er wel last van hebben.

    Ik ga af en toe naar de kroeg, en als ik terug ben en in de buitenlucht loop, ruik ik de rook die in mijn kleren is getrokken, terwijl ik zelf niet rook (actief dan).

    We zijn rokende mensen gewend geraakt, maar als je er eventjes bij nadenkt is het heel onbeschoft om te roken in het openbaar. Het is toch ook heel normaal om je dagelijks te wassen en niet allemaal naar zweet te stinken in de kroeg?

    Als je wel naar zweet wil stinken ga je maar buiten staan onder de warmtelamp.

      /   Reply  / 
  5. Sonja

    @Yves. Is het niet altijd zo dat mooi weer meer horeabezoekers trekt? Volgens mij heeft dat weinig te maken met de vraag of iemand rookt of niet. Ik vind het een beetje kort door de bocht dat nu met het mooie weer de rokers ‘ineens naar buiten komen’.

    Bovendien: de doelgroep niet-rokers is veel groter. Bijna 3 op de vier mensen rookt niet, zo’n 27% rookt wel. Ik zou als horeca-ondernemer wel weten op wie ik mijn pijlen zou richten!

    Je moet maar zo denken: voor al die rokers die straks thuis blijven, komen er weer niet-rokers terug. Want vergis je niet: er blijven veel mensen thuis vanwege die stinkende rook.

      /   Reply  / 
  6. Marie Claire

    Discriminatie?? Jullie rokers zijn gewoon ongezond bezig. En dat is niet het ergste hoor! Jullie zorgen er ook nog eens voor dat wij in een schadelijke omgeving zitten!

    Ik ben superblij dat er niet meer gerookt mag worden. Schone longen, schone kleren, schone haren!!!

      /   Reply  / 
  7. mollerius

    Marie Claire; ik ben zelf een roken maar heb veel vrienden die niet roken. Zij klagen niet, het lijkt mij duidelijk dat als je op café bent ofzo je zelf de keuze hebt wat je daar doet… Als men eens moeten reageren op de bierconsumptie of alcoholconsumptie dan heb ik veel meer last van ene die stomonozel de klanten lastigvalt dan ene die op zijn gemak ne sigaretje smoort…
    Maar daarover mag er niets gezegd worden want dat is dan wel aanvaard door de maatschappij.

    Waar wordt de lijn getrokken van wat wel of niet mag gedaan worden?
    Ooh, ik heb het dan ook over drugsgebruik. Ik zie persoonlijk veel meer jongeren op straat met drugs dan gewone sigaretten, kijk maar eens op de scholen.
    Ik vind dat de keuze bij ons blijft of we roken ofniet…
    Ik begrijp wel dat er een aantal zaken aanwezig moeten zijn, bv. rookafzuigers ofzo. Maar dat hangt van de cafébazen af, niet aan de klanten.
    De eigenaars moeten kunnen beslissen, dat vind ik de enigste en normaalste oplossing ipv een heksenjacht op de rokers.

      /   Reply  / 
  8. Michelle

    Dan heb jij hele fijne vrienden! Ik heb laatst met collega´s onder werktijd een broodje gegeten. Even een uurtje naar een lunchcafé. Ik kwam terug en werd bijna misselijk van de rooklucht die om me heen hing. Nu heb ik ook nog eens lange haren, dus die rook blijft daar heerlijk in hangen en die ruik ik steeds. Echt smerig en dat alleen maar om een broodje te eten.

    Als ik ´s avonds naar de kroeg ga of uit eten, dan accepteer ik het (met moeite) dat mensen roken, maar ik zal blij zijn als het 1 juli is!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>