Huidkanker vergroot kans op andere kankersoorten

Patiënten met melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, hebben een grotere kans om andere vormen van kanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt BBC News.

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast ontdekten dat patiënten die behandeld zijn voor melanoom, meer dan 2 keer zo vatbaar zijn om andere vormen van kanker te ontwikkelen.

Het onderzoek bevestigt eerdere, meer algemene, studies die suggereerden dat het ene type kanker het risico op een ander type vergroot.

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Een daarvan is dat overmatig zonnen een belangrijke risicofactor voor huidkanker is en dat zonaanbidders er mogelijk nog meer leefstijlfactoren op na houden die kanker kunnen veroorzaken, zoals roken, veel alcohol drinken en te veel en te vet eten (overgewicht).

De wetenschappers hopen dat aan de hand van de nieuwe onderzoeksresultaten patiënten met huidkanker beter geholpen kunnen worden om de kans op de ontwikkeling van een andere vorm van kanker te verkleinen.

Lees ook:Hoe correct zijn de cijfers over huidkanker?
Lees ook:‘Zonnebank vergroot kans op huidkanker’
Lees ook:Aantal huidkankerpatiënten meer dan verdubbeld
Lees ook:Speciaal moedervlekkenspreekuur
Lees ook:‘Waarschuwingen voor gevaar van de zon overdreven’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>