Zonlicht goed voor lange en sterke baby’s

Kinderen die laat in de zomer of in het begin van de herfst geboren zijn, zijn vaak langer en sterker dan baby’s die in de lente en winter worden geboren. Vermoedelijke reden: hun moeder heeft meer zonlicht gehad.

Dat meldt de BBC naar aanleiding van een studie van der Bristol University waaraan 7000 zwangere vrouwen hebben deelgenomen. Daaruit bleek dat baby’s die geboren worden na een zonrijke zwangerschap groter en sterker zijn dan andere kinderen.

Onder invloed van zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan. De studie suggereert dat dit proces ook al plaatsvindt in de baarmoeder.

Op 10-jarige leeftijd waren de kinderen die in de zomer en herfst waren geboren gemiddeld een halve centimeter langer. Ook hadden ze sterkere botten dan de kinderen die in de winter of lente waren geboren.  Mogelijk hebben de (late) zomerkinderen latere leeftijd minder kans op botontkalking (osteoporose).

De onderzoekers raden zwangere vrouwen aan om in de laatste maanden van hun zwangerschap lekker buiten te gaan wandelen of te zonnen, zodat ze een flinke portie zonlicht krijgen. Vrouwen die tussen november en mei zijn uitgerekend zouden kunnen overwegen om vitamine D pillen te slikken.

In Groot-Brittannië loopt er momenteel ook een onderzoek naar de vraag of door het geven van vitamine D aan zwangere vrouw de botdichtheid van hun baby’s toeneemt op baby- en kinderleeftijd en daarmee de kans verkleint dat zij op latere leeftijd osteoporose ontwikkelen.

Lees ook:‘Hoogtezon goed voor ongeboren baby’
Lees ook:Verband tussen geboortemaand en zelfdoding
Lees ook:Vitamine D is essentieel voor zwangere vrouwen
Lees ook:Kleine baby later vaak depressief
Lees ook:Prematuur voelt temperatuurverschil minder goed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>