Eerste rechtszaak tegen rookcafé een lachertje

Gisteren diende de eerste rechtszaak tegen een café dat zich niet aan het rookverbod houdt. Het werd een lachertje: 1200 euro boete was de eis.

Het Groningse café De Kachel is een ´Die Hard´. Maar liefst 6 keer deelde de Voedsel en Waren Autoriteit een boete uit omdat klanten gewoon bleven doorroken. Het zal ze in Groningen een zorg zijn. Op de bar staat een grote pot waaruit de boetes met gemak betaald kunnen worden.

Gisteren moesten de 2 eigenaren voor de rechter verschijnen. Ze kunnen maximaal een boete van 18.500 euro krijgen. Maar wat eiste het Openbaar Ministerie: een schamele 1200 euro.

Klein pluspuntje is dat de aanklager ook eiste dat het café een maand dicht moet als het rookverbod weer geschonden wordt.

Maar dan moet de rechter die eis wel inwilligen natuurlijk. Anders lachen ze zich in Groningen (en in heel veel andere rookcafés) natuurlijk helemaal ziek!

Overigens worden de advocaatkosten en de mogelijke boete betaald door Stichting Red de Kleine Horecaondernemers (KHO), waarbij 1128 cafés zijn aangesloten.

De rechter doet naar verwachting op 20 februari uitspraak.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Ook Bredase kroeg hangt sluiting boven het hoofd
Lees ook:Gronings ‘rookcafé’ moet er nu echt aan geloven.
Lees ook:Tweede kroeg voor de rechter vanwege rookverbod
Lees ook:Fors hogere boete voor roken in café
Lees ook:Handhaving rookverbod moet strenger

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Eerste rechtszaak tegen rookcafé een lachertje

  1. Otto Braackenssieck

    Zijn jullie, hysterischeantiROKERSfanaten op een burgeroorlog uit ?

      /   Reply  / 
  2. André

    Roken in retaurants tijdens het eten niet toegelaten OK.Ik rook immers ook niet onder de douche en in bed !Maar wat café betreft laat mensen en uitbaters vrij te kiezen !!
    Wanneer de voorgeschotelde enqetes juist zijn zal het voor de uitbater snel beklonken zijn.
    Niet rokers kunnen dan terecht in het rookvrije café en rokers in de VRIJE café, zo behoud ieder zijn vrijheid van doen en laten !

      /   Reply  / 
  3. Beowulf65

    Beste Sonja….

    In het buitenland houden ze wel rekening met de kleine horecaondernemer die geen ruimte hebben voor een rookruimte (vrijstellingen: België <50m2 en Denemarken <40m2), in Nederland moeten ze weer met de botte bijl iets invoeren. De uitbaters van de ondernemingen die wel ruimte hebben voor een rookruimte en/of aangepast terras lachen in hun vuistje, als de kleinere kroegen verdwijnen hebben ze meer klandizie (denken ze… ) Deze wet is op zich al een economische concurrentievervalsing, juist als de kleine kroegen zonder benodigde ruimte of terras het rookverbod naast zich neerleggen is er eigenlijk weer balans…. Waarom de anti’s dan deze kroegen niet willen of kunnen mijden is mij een raadsel, blijkbaar zijn ze te egoïstisch om de KH ondernemer zijn levensonderhoud te laten behouden of ze willen de hele horeca voor zichzelf hebben en houden….

    Als trouwens een bron vermeld, graag ook deze accuraat en zonder verdere comentaar vermelden. Als je later commentaar toevogd best, maar als je eigen comentaar en meningen in het bericht zelf verwerkt is het feitelijk misleiding.

    Quote origineel: (bron RTL nieuws)

    Café
    Het café is aangeklaagd voor ‘herhaaldelijk overtreden van het rookverbod’. Het is het eerste café dat voor de rechter moest verschijnen.

    Rechter
    De aanklager eist daarnaast dat de kroeg een maand dichtgaat, als het rookverbod nogmaals wordt overtreden. De rechter doet naar verwachting op 20 februari uitspraak.

    Oktober
    Het rookverbod is deze zomer ingegaan. Sinds oktober worden horecagelegenheden beboet als ze het rookverbod overtreden.

    Vind de verschillen…..

      /   Reply  / 
    1. Otto Braackenssieck

      beste Beowulf,
      prima stukje. Helaas is de tendentieuze berichtgeving, in dit geval het knoeien met de brongegevens, schering en inslag bij de antirook hysterici. Ik heb RTL op de hoogte gebracht van dit artikeltje.

        /   Reply  / 
  4. Sonja

    @ Beowulf (en Otto). Kennelijk weet je niet hoe bloggen werkt. Bloggen is nieuws brengen op je eigen manier, met je eigen mening er in verwerkt. Het moet iets toevoegen aan de oorspronkelijke berichtgeving. Daarbij mag je kleine stukjes citeren van een andere bron, mits je die bron netjes vermeld. En dat heb ik gedaan. Ik begrijp dat je liever had gehad dat ik het stukje van RTL letterlijk had overgenomen, maar sorry, dat is geen bloggen. Als je dat stuk beter vindt, moet je naar de website van RTL gaan!

      /   Reply  / 
  5. Otto Braackenssieck

    Beste Sonja,

    Wat je hier doet kan je heel veel geld kosten. Door onder je stukje te vermelden: Bron RTLenz., suggereer je b.v. dat RTL gezegd zou hebben dat de eis een lachertje was. En daar kunnen ze een zaak van maken. Houd daar voortaan rekening mee.
    VrGr. Otto

      /   Reply  / 
  6. Anna

    Dit is een heksenjacht aan het worden.
    We leven in een democratie.
    Mensen kunnen zich goed op de hoogte stellen wat een gezonde levenswijze is.
    Laat mensen dus zelf kiezen.
    In Spanje mag bijvoorbeeld een restaurant of bar zelf uitmaken of er gerookt kan worden.
    Dat wordt duidelijk aangegeven.
    Ook zijn er restaurants die een rokers-en niet rokersgedeelte hebben.
    Het is een hypocriete maatregel om het roken te verbieden want er wordt door de overheid heel wat geld aan accijns binnengehaald.
    Als morgen alle mensen zouden ophouden met roken zou de staat moord en brand schreeuwen.
    Nogmaals ophouden met deze heksenjacht.
    En ik ben geen belanghebbende, want ik heb nog nooit gerookt.
    Ik hoor overigens nooit iemand die zich ongerust maakt over het toenemende cocaïnegebruik.

      /   Reply  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Dat vind ik ook Anna
      Deze volkomen absurde wetgeving, in eerste instantie uitsluitend bedoeld ter bescherming van niet rokend personeel, is inmiddels uitgegroeid tot een aan dictatuur grenzende ingreep op vele persoonlijke belevingswerelden.. En dat waar een bordje “roken”, of “niet roken” voldoende zou moeten zijn om grote volwassen mensen, bezoekers zowel als personeel, zelf hun keus te kunnen laten maken. Zo bespaart men ook nog eens een, op zijn minst, honderden miljoenen verslindende, strenge controle van de overheid op naleving van deze dictatoriale wetgeving. Als de bedenkers van dit absurde rookverbod willen ontdekken wat echt ongezond, ja zelfs dodelijk is, dan moeten ze eens een kwartiertje met lopende motor in een afgesloten garage verblijven. (Niet doen natuurlijk, dit is maar bij wijze van spreken) Wacht maar af in korte tijd zijn de cafetariahouders aan de beurt. Het zal beginnen met een sticker op iedere kroket “DEZE KROKET KAN DODELIJK ZIJN”.
      Omdat minister Klink de brutale arrogantie had, uiteraard over het algemeen , volledig gesteund door totaal wereldvreemde figuren van uw statuur, om op 4 juli te verklaren: “Nederland moet gezonder gaan eten,” staat ons wellicht nog veel meer te wachten.

        /   Reply  / 
  7. Sonja

    @Otto, Nee hoor, wat je schrijft is niet waar. Door RTL als bron eronder te zetten geef ik alleen aan dat ik in mijn stukje van RTL heb gebruikt om mijn eigen stukje te schrijven en dat ik delen van ze heb overgenomen. Niet dat ik het hele verhaal heb overgenomen, dat zou namelijk pas strafbaar zijn!

      /   Reply  / 
    1. Otto Braackenssieck

      Advocaten lezen altijd anders dan je zelf zou doen
      :-)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>