Handhaving rookverbod moet strenger


Een toenemend aantal cafés weigert zich aan het rookverbod te houden en zet de asbakken gewoon weer op tafel. Een eventuele boete nemen ze voor lief. En dat kan natuurlijk niet.

Er zijn zelfs al cafés waar een pot op de bar staat waarin klanten geld stoppen om de eigenaar te steunen in het geval hij een boete krijgt. En sommige kroegen hebben de afspraak gemaakt om, wanneer een van het bestraft wordt, de boete gezamenlijk te betalen.

Ik ben afgelopen zaterdag voor het eerst uit eten geweest in een rookvrij restaurant en ik vond het heerlijk. Geen last van mijn lenzen, geen vieze stank in mijn haren en ik kon de kleren – die ik die avond schoon had aangetrokken – gewoon nog een dag aan!

Dat steeds meer horecagelegenheden de asbak weer tevoorschijn halen heeft deels te maken met het feit dat de kans om gecontroleerd te worden door de Voedsel- en Warenautoriteit klein is. Bovendien volgt eerst een waarschuwing en pas daarna een boete van 300 euro.

Volgens minister Klink is er geen sprake van een chaos in de horeca, zoals Koninklijk Horeca Nederland gisteren in de media wilde doen geloven en is 95% van de café en restaurants rookvrij.

Klink zei gisteren in NOVA dat hij harder gaat optreden tegen horeca die zich niet houden
aan het rookverbod. Per 1 
oktober wordt de handhaving van het rookverbod geintensiveerd: er
worden niet langer waarschuwingen uitgedeeld, maar direct boetes opgelegd.

Hopelijk worden horecagelegenheden die denken zich aan de wet te kunnen onttrekken iedere week getraktreerd op een bezoek van de VWA met oplopende boetes. Net zolang tot iedereen zich aan de wet houdt, zoals het hoort.

Lees ook:Coffeeshops uitgesloten van rookverbod horeca
Lees ook:Sluiting dreigt voor muitende rookcafés
Lees ook:Cafés houden zich iets beter aan rookverbod
Lees ook:‘Alle horeca rookvrij in 2008′
Lees ook:‘Door rookverbod horeca minder hartproblemen’

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Handhaving rookverbod moet strenger

  1. Ramon

    Roken in een restaurant vind ik ook niet kunnen. Maar het rookverbod in een bruine kroeg is verwaarloosbaar. Kijk eens hoe gezellig het binnen is en hoeveel mensen er buiten staan te roken. Jammerlijk.

      /   Reply  / 
  2. Harald

    Roken heeft niks met gezelligheid te maken.

      /   Reply  / 
  3. widebo

    wat een belachelijke hype over roken mensen laten we alkaar toch niet allerlei dictaten opleggen we worden al zo betutteld

      /   Reply  / 
  4. wim

    gelijk hebben de kroeg bazen dat rook verbod gaat toch nergens over een peuk en een biertje horen bij elkaar!! en het is tog veel gezelliger om met ze allen aan de bar teroken dan buiten! en het rook verbod geeft nog overlast ook! als je niet tegen sigarettenrook kan dan kom je gewoon lekker niet naar de kroeg blijfr dan lekker thuis! heb je geen last van de rook ook!

      /   Reply  / 
  5. widebo

    en oh ja ik ben zelf een niet roker was ik nog vergeten

      /   Reply  / 
  6. peer

    @Wim Jij bent een typisch geval van een a-sociale roker (dat zijn de meeste overigens). Alleen aan je zelf denken goed hoor. Probeer eerst je verslaving maar eens te beteugelen voordat je andere mensen buiten sluit. Ik heb een hekel aan verslaafden (zwakkelingen).

      /   Reply  / 
  7. ice

    Dus na een avondje stappen doe jij je kleren nóg een dag aan ?

      /   Reply  / 
    1. a schilders

      ja na n avondje stappen kan ik nog gewoon evt de zelfde kleren aan. niks aan de hand. (met je gezeik)

        /   Reply  / 
  8. anti roker

    ik hoop dat die klote cafes waar nog gerookt word snel naar de klote worden geholpen door de vwa en
    ab klink en dat iedere kutroker voortaan gewoon
    bij elk cafe gewoon buiten of in een rookruimte moet gaan staan zoals bij de meeste horeca gelegenheden het geval is

      /   Reply  / 
  9. antirokerroker

    Wat een geladen mening heb jij anti roker. Belemmeert de aanwezigheid van rookcafes jou van de mogelijkheid om zonder rook in een niet rook cafe te zitten? Ben je dus niet een klein beetje onnodig egoistisch met jouw mening. Een beetje zoals een klein kind wat zn zin wil krijgen enzo, maar serieus, waarom is het voor jou absoluut noodzakelijk om ook op plaatsen waar jij niet komt en nooit zult komen het roken te verbieden? Is het niet gewoon een qwestie van zelf kiezen waar jij je vrije tijd wilt doorbrengen? Ik word ziek in een achtbaan, maar de wetenschap dat er parken bestaan waar ze achtbanen hebben doet mij niet rood overkoken op een forum. Het is niet mijn ding, dus ik ga er niet hheen.
    Vertel mij nu eens antiroker.. op welke manier belemmeren rookcafes jou om err niet heen te gaan, en waarom ben je dus zo boos?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>