Sluiting dreigt voor muitende rookcafés

Geen gedogen, geen overgangsregeling voor kleine cafés. Nee, alle kroegen moeten zich van minister Klink van Volksgezondheid aan het rookverbod houden. En anders dreigt sluiting. Kijk, daar houd ik nou van. Duidelijkheid!

Even leek het er de afgelopen weken op dat er aan het rookverbod in de horeca, dat sinds 1 juli van dit jaar geldt, geknabbeld zou gaan worden.

Kroegen klagen steen en been dan de klanten weglopen. Inmiddels hebben redelijk wat horecagelegenheden de asbak weer op tafel gezet. De hoge boetes nemen ze maar voor lief.

Kennelijk zijn de boetes dus niet hoog genoeg. En dus heeft minister Klink nu gezegd dat hij de boetes wil verhogen. Ook wil hij – samen met minister Hirsch Ballin van justitie -  overtreding van het rookverbod voortaan onder de Wet op de economische delicten laten vallen.

Daardoor lopen cafés die het rookverbod negeren het risico dat ze de deuren moeten sluiten, omdat hun horecavergunning wordt ingetrokken.

Ik heb de afgelopen weken met verbazing de hele dicussie gevolgd. Het is toch gek dat bijna driekwart – namelijk 72% – van de Nederlanders niet rookt en dat hun gezondheid toch op het spel wordt gezet doordat een kleine groep zich denkt aan de wet te kunnen onttrekken?

Kun je nagaan wat een macht die kleine groep heeft….

Lees ook:Klink versoepelt het rookverbod niet
Lees ook:Roken in kleine kroeg mag tot oktober
Lees ook:‘Rookverbod kleine cafés kan wel’
Lees ook:Rookverbod blijft, hoe dan ook
Lees ook:Rookverbod keert terug in kleine kroeg

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Sluiting dreigt voor muitende rookcafés

  1. Madm

    Het feit dat 72% van Nederland niet rookt betekent niet automatisch dat 72% voor een rookvrije horeca is. Typerend foute uitspraken van antirokers. De realiteit is dat antirokers in de minderheid zijn. Het overgrote meerendeel maakt het niets uit. Waarom denk je dat kroegen voor het rookverbod vol waren? En waarom denk je dat in het verleden alle rookvrije cafe’s failliet zijn gegaan? Er is simpelweg geen behoefte aan rookvrije cafe’s. Marktwerking heet zoiets. Anti-rokers hebben een wet nodig om een niet bestaande markt te creeeren.

      /   Reply  / 
  2. nietroker

    De kettingrokers in Ierland en Engeland hebben ook leren leven met een horeca-rook-verbod.

      /   Reply  / 
  3. Sonja

    Dat klopt. Of anti-rokers in de minderheid zijn betwijfel ik echter. Daarvan zou ik graag harde cijfers zien!
    En dat kroegen voor het rookverbod zo vol waren was niet omdát er gerookt werd! Dat lijkt me een vreemde verdraaiing van de feiten. Feit is dat je als niet-roker simpelweg geen keuze had. En nu zou men weer geen keuze moeten hebben. Dus roken buiten of in de rokersruimte en binnen niet. Volgens mij is het gewoon even een kwestie van doorbijten en wennen. Over een paar jaar weten we niet anders meer. Maar dat moeten we het wel met z’n allen doen en niet een paar kroegen wel en een paar niet!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>