‘Rookverbod kleine cafés kan wel’

Er heerst grote onduidelijkheid over het rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Mag er nu wel of niet gerookt worden? Niemand die het weet. Eén ding staat vast: het is Minister Klink van Volksgezondheid gelukt om zo’n onduidelijk wetsvoorstel door de Tweede Kamer te loodsen dat nu niemand meer weet hoe het zit.

Vorig jaar zomer sprak zowel het gerechtshof in Breda als dat in Leeuwarden de kroegen De Kachel uit Groningen en Victoria uit Breda vrij van overtreding van het rookverbod.

Het hof redeneerde dat nergens in de wet staat dat het roken in horecagelegenheden verboden moet worden. Kroegen hoeven er alleen maar voor te zorgen dat hun werknemers geen last hebben van sigarettenrook. In cafés zónder personeel mochten de asbakken dus weer op tafel.

Maar de soap dreigt nu weer een nieuwe wending te nemen. Want komend voorjaar buigt de Hoge Raad zich over het rookverbod. En het saillante is nu dat de advocaat-generaal bij de Hoge Raad een advies aan het hoogste rechtscollege uitgebracht waarin staat dat het rookverbod wél geldig is voor kleine kroegen. Snap je het nog?

Het wachten is nu op het definitieve oordeel over de zaak eind maart. Een woordvoerster van de Hoge Raad liet in de Volkskrant weten dat het college het advies van de advocaat-generaal vaak overneemt, maar zeker niet altijd.

 Mocht het hoogste rechtscollege het met de advocaat-generaal eens zijn, dan moeten de twee strafzaken opnieuw worden behandeld door een ander gerechtshof.

De duizenden kroegen en cafés in Nederland geloven het ondertussen wel. Bij gebrek aan controle door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) mag er in een groot aantal van de horecagelegenheden gewoon weer gerookt worden.

 Het schijnt dat Klink nu alle kroegen, discotheken en restaurants wil verplichten om ervoor te zorgen dat personeel én klant geen last hebben van rook. Daarmee wil minister Klink één lijn trekken voor horeca met en horeca zonder personeel.

Daar mag hij dan wel snel mee komen, want hij beloofde vorig jaar zomer al om in september met een aanpassing van de wet te komen…

Lees ook:Rechtszaak over rookverbod kleine cafés moet overnieuw
Lees ook:Rookverbod keert terug in kleine kroeg
Lees ook:In bijna de helft van de kleine kroegen wordt weer gerookt
Lees ook:Roken in kleine kroeg mag tot oktober
Lees ook:Rookverbod kleine cafés op losse schroeven

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Rookverbod kleine cafés kan wel’

  1. Wouter Dekker

    Wat rokers en niet rokers doen moeten ze zelf weten.
    Waar ik het wel mee eens ben is dat de niet roker geen hinder te hoeven ondervinden van tabakslucht.
    op de eerste plaats stinkt het gewoon op de 2e plaats is het erg ongezond.
    Je moest eens weten hoeveel mensen er rondlopen die echt serieuze hinder hebben van rokers en dus tabaksrook in openbare plekken zoals de lift, toiletten op het werk, hotelkamers en in restaurants.

    Om dat tegen te gaan heb ik de sigarettenmelder bedacht.
    Dit is een nieuwe manier om meeroken in openbare ruimtes tegen te gaan.
    Het heet de sigarettenmelder omdat bij de detectie van tabaksrook of de vlam van een aansteker de sigarettenmelder de illegale roker een gesproken waarschuwing geeft dat roken niet is toegestaan.

    Kijk maar eens op http://www.stopsigaretten.nl

    Er staat ook een duidelijke instructiefilm bij, hoe dit in zijn werk gaat.

    Met vriendelijke groet,

    Wouter Dekker

      /   Reply  / 
  2. Mandy

    Ik hoop echt dat dat rookverbod er blijft!
    Ik heb zelf astma en ik heb veel hinder van rooklucht (heftige benauwdheid en gigantisch hoesten). Vroeger kon ik nergens binnen lopen zonder last te krijgen. Ik kon niet uitgaan, niet naar een restaurant.. Nu kan ik tenminste naar een restaurant of uitgaan zonder bang te moeten zijn voor de gevolgen.
    Die rokers hebben er zelf voor gekozen, wij als longpatiënten niet.. En helaas merk ik dat veel (niet alle dus) rokers weinig begrip hebben voor mijn situatie..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>