Rookverbod kleine cafés op losse schroeven

Het is feest in de kleine kroegen vandaag. De asbakken mogen namelijk weer op tafel. Het gerechtshof in Den Bosch heeft namelijk het rookverbod voor horecagelegenheden zonder personeel tenietgedaan.

Vandaag diende de zaak tegen de uitbaters van het Bredase café Victoria. De Bredase rechtbank sprak eigenaar Tonny van Haperen eerder al vrij, omdat het rookverbod in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel. Kleine zaken zouden onevenredig zwaar worden getroffen door het rookverbod.

Ook het Bossche Hof sprak de Bredanaren vrij, maar om een heel andere reden. Volgens het Hof ontbreekt in de Tabakswet een deugdelijke wettelijke grondslag die horecaondernemers zonder personeel kan verplichten een rookverbod in te stellen en te handhaven.

De VVD en de PVV hebben direct een spoeddebat met minister Klink aangevraagd dat nog deze week moet plaatsvinden.

Klink wil pas reageren op de uitspraak als er ook duidelijkheid is over de zaak tegen het Groningse café De Kachel. De uitspraak in deze zaak wordt volgende maand verwacht.

Het openbaar ministerie kondigde na de uitspraak cassatie aan.

Lees ook:Rookverbod blijft, hoe dan ook
Lees ook:Bredaas rookcafé vrijgesproken
Lees ook:Klink versoepelt het rookverbod niet
Lees ook:Rookverbod in de horeca verder onderuit gehaald
Lees ook:‘Rookverbod kleine cafés kan wel’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>