Bredaas rookcafé vrijgesproken

In cafés zonder personeel mag gewoon gerookt worden. Dat heeft de rechtbank van Breda vanmiddag gezegd. De rechtbank sprak uitbater Tonny van Haperen van het Bredase café Victoria vrij van overtreding van het rookverbod.

Officieel is het rookverbod in de horeca ingesteld om het personeel te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabakslucht. Maar wat als een kroeg nou geen personeel heeft?

De Bredase rechtbank vindt dat de huidige wettelijke regeling ondernemingen met en zonder personeel ongelijk behandelt. Eenmanszaken, zoals Victoria in Breda, worden in de ogen van de rechtbank onevenredig hard worden getroffen door het rookverbod.

Eigenaren van kleine horecazaken bang zijn klanten – en daarmee omzet – te verliezen. Zij worden bovendien onevenredig hard getroffen doordat zij vaak niet in staat zijn aparte rookruimtes voor hun klanten in te richten.

De rechtbank vindt daarom dat het rookverbod niet zou moeten gelden voor horecaondernemers zonder personeel en sprak Tonny van Haperen en zijn vrouw vrij.

Toch slordig van minister Klink dat hij deze maas in de wet niet eerder heeft gedicht. Hij had natuurlijk kunnen verwachten dat er een keer een rechtbank zou zijn die de eenmanszaken gelijk zou geven. Strikt genomen hebben ze dat ook, want het rookverbod is (helaas) niet ingesteld ter bescherming van de klant, maar van het personeel!

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak die de rechtbank in Breda vrijdag over het rookverbod deed. Het OM wil graag een principiële uitspraak van een hogere rechter.

Bron: BN/De Stem

Lees ook:Rookverbod kleine cafés op losse schroeven
Lees ook:Klink versoepelt het rookverbod niet
Lees ook:Rookverbod blijft, hoe dan ook
Lees ook:Hof gaat versneld oordelen over vrijspraak Bredaas rookcafé
Lees ook:Rechtszaak over rookverbod kleine cafés moet overnieuw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>