Rookverbod in de horeca verder onderuit gehaald

Vakantie of niet, minister Klink mag zich opnieuw gaan buigen over de wet die het roken in de horeca verbiedt. Want die wet deugt niet, heeft het gerechtshof in Leeuwarden gisteren gezegd tijdens de behandeling van de hoger beroepzaak van het Groningse café De Kachel. De eigenaars van het café werden vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

Volgens het hof staat er helemaal niet expliciet in de wet omschreven dat in de wet dat roken in horecagelegenheden verboden moet worden. Kroegeigenaren moeten weliswaar maatregelen nemen om roken te voorkomen, maar dat betekent niet automatisch dat ze een rookverbod moeten invoeren.

Wie vanavond naar een kroeg gaat waar enkel de eigenaar achter de bar staat, mar dus gewoon weer een sigaretje opsteken. Grotere kroegen die wel personeel in dienst hebben, zijn nog steeds verplicht om hun werknemers een rookvrije werkruimte te bieden.

Eerder sprak het gerechtshof in Den Bosch ook al het Bredase café Victoria vrij. Beide kroegen zijn van mening dat zij als eigenaren van een kleine kroeg zonder personeel en zonder gelegenheid om een rookruimte te creëren, onevenredig zwaar worden getroffen. De Bredase rechtbank was het daar mee eens.

Ook het gerechtshof in Den Bosch gaf de Bredase uitbaters gelijk, maar om een andere reden. Het rookverbod zou niet duidelijk omschreven staan in de wet. En daar is het gerechtshof in Leeuwarden het mee eens.

Minister Klink heeft laten weten de wet te gaan repareren. In de tussentijd zijn de kleine horeca-ondernemers van plan een schadeclaim in te dienen tegen de staat van meer dan 50 miljoen euro.

Lees ook:Rookverbod blijft, hoe dan ook
Lees ook:Rookverbod kleine cafés op losse schroeven
Lees ook:Rechtszaak over rookverbod kleine cafés moet overnieuw
Lees ook:‘Rookverbod kleine cafés kan wel’
Lees ook:Klink versoepelt het rookverbod niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>