Thuisbevalling is uit de mode

Je mag me nog net geen Beatrijs Smulders noemen, dé pleitbezorger van de thuisbevalling in Nederland. Maar ik ben wel erg pro thuis bevallen. Er is mijn ogen dan ook niets mooiers dan om in je eigen vertrouwde omgeving, in je eigen bed, en in het bijzijn van je geliefde, je kindje op de wereld te zetten.

Maar niet iedereen is dat met me eens, realiseer ik me. Of het uit vrije wil is of niet, dat weet ik niet. Maar feit is dat het aantal vrouwen dat thuis bevalt, al jaren daalt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht gisteren de meest recente cijfers naar buiten. Bevielen in 1978 nog ruim 3 op de 4 Nederlandse vrouwen (78%) thuis, in de periode 1997-2000 was dat nog 35%. En in de jaren 2005 tot 2008 vond nog maar 29% van de bevallingen thuis plaats.

Opvallend vind ik het dat hoogopgeleide vrouwen vaker voor een thuisbevalling kiezen (35%) dan vrouwen met een lage opleiding (27%). Zou de laatste groep banger zijn voor problemen thuis en uit ‘veiligheid ‘ voor het ziekenhuis kiezen? Of ondervinden zij vaker complicaties tijdens de bevalling?

Dat is sowieso iets waar het CBS geen antwoord op geeft. En dat vind ik nou juist zo interessant. Hoe komt dat het aantal ziekenhuisbevallingen sinds 1953 is toegenomen van 22% naar 71%?

Is het de keuze van de vrouw, een tekort aan verloskundigen, komen er steeds meer complicaties tijdens thuisbevallingen voor of nemen verloskundigen steeds minder risico en sturen ze vrouwen eerder naar het ziekenhuis?

Wie het weet, mag het zeggen!


Lees ook:Thuisbevalling dreigt te verdwijnen
Lees ook:Thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis
Lees ook:Zwangere vrouw steeds vaker doorverwezen naar gynaecoloog
Lees ook:‘Thuisbevallen verdwijnt op Walcheren’
Lees ook:‘Thuisbevallen beter dan in het ziekenhuis’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Thuisbevalling is uit de mode

  1. Lia

    Zoals jij heel erg voor thuisbevallen bent, ben ik heel erg tegen :-D

    Jaja, alle mooie verhalen ten spijt van dat een anaestesist en een gynaecoloog ook niet 24 uur per dag beschikbaar zijn in een ziekenhuis (dat schijnen pro-thuisbezorgers ook altijd als stokpaardje te gebruiken), ben ik maar wat blij dat ik bij mijn eerste bevalling al in het ziekenhuis was. Want ik was dusdanig aan het leegbloeden dat de brandweer er aan te pas had moeten komen om mij uit onze flat vier hoog zonder lift te moeten halen.

    Dus nee, ik vind het fenomeen thuisbevallingen helemaal niets. Veel vrouwen die thuis willen bevallen van hun eerste kind schijnen vaak alsnog in het ziekenhuis te belanden, zo’n 70% geloof ik. Dat vind ik best een hoog percentage. Het aantal hoge ziekenhuisbevallingen zal er ook wel mee te maken hebben dat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen en er relatief meer zwangerschappen tot stand komen door medisch ingrijpen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>