Fransen moeten wijn opgeven voor hun gezondheid

Frankrijk en wijn: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar als het aan de Franse president ligt niet voor lang meer.

In een nieuwe brochure van de overheid wordt Fransen voortaan ontraden wijn te drinken. Wijn verhoogt namelijk de kans op kanker.

Volgens experts van het Nationaal Kanker Instituut (INCA), die de informatie uit de folder heeft geleverd, kunnen we de bevindingen uit de jaren tachtig dat antioxidanten in wijn goed zijn voor de gezondheid wel overboord gooien.

‘Kleine hoeveelheden alcohol zijn het schadelijkst. Er zijn geen hoeveelheden, hoe klein ook, die goed voor je zijn’, zegt Dominique Maraninchi, directeur van INCA in de Britse krant The Times. Eén glas wijn per dag verhoogt de kans op kanker met 168%, meldt de folder.

Wijnproducenten hebben woedend gereageerd. Ze beschuldigen de ‘gezondheidslobby’ ervan om een van Frankrijks belangrijkste tradities om zeep te helpen. Ze merken fijntjes op het wel heel toevallig te vinden dat de folder nu verschijnt, net nu Frankrijk voor een president heeft die geen alcohol drinkt.

De wijnboeren wijzen ook op een onderzoek van de World Health Organisation waaruit blijkt dat een gematigde hoeveelheid wijn kanker helpt voorkomen.

Lees ook:Meer borstkanker door wijn slempen
Lees ook:In Frankrijk: zeldzame kanker na borstimplantaten
Lees ook:6 goede redenen voor een dagelijks glas wijn
Lees ook:Beetje alcohol verhoogt al kans op kanker
Lees ook:Stof uit rode wijn bevordert bloeddoorstroming

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>