Huidziekte Leishmaniasis rukt op in Nederland

Dat we tegenwoordig de hele wereld over kunnen reizen, is natuurlijk geweldig. Maar het brengt ook problemen met zich mee: tropische ziekten die voorheen in Nederland niet voorkwamen, worden steeds vaker gesignaleerd. Zo komen steeds meer Nederlanders terug van vakantie met de huidziekte leishmaniasis.

De leishmaniaparasiet wordt door minuscule zandvliegjes van honden of ratten op de mens overgebracht of van mens op mens.

Dat pietepeuterige beestje kan grote problemen veroorzaken. Op de plek van het zandvliegje ontstaat namelijk een zweer en uitgroeit en op den duur een gat kan veroorzaken.

Wie er tijdig bij is, kan goed behandeld worden. Al blijven de littekens meestal wel zichtbaar. Maar als je de zweertjes verwaarloost, dan verzwakt het afweersysteem en kan de aandoening uiteindelijk zelfs tot de dood leiden.

David Overbosch, directeur Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam, vertelt in het Algemeen Dagblad dat er in het diagnostisch centrum jaarlijks 20 tot 30 patiënten met leishmaniasis worden behandeld. Enkele jaren geleden was dat nog maar een handjevol.

De tropische huidziekte komt oorspronkelijk voor in India, Zuid-Amerika en Afrika, maar is de laatste tijd naar het noorden opgerukt. In Zuid- Europese landen als Griekenland, Spanje en Portugal, en zelfs in Parijs, komen leishmania-parasieten voor.


Lees ook:Alarm om nutteloos middel tegen tropische ziekte
Lees ook:‘Dodelijke epidemie van tijgermuggen dreigt’
Lees ook:Grote verschuivingen in top 10 beste ziekenhuizen
Lees ook:‘Studenten zoeken vaker psychische hulp’
Lees ook:Opmars tijgermug vanuit Frankrijk gestopt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>