Opmars tijgermug vanuit Frankrijk gestopt

Franse autoriteiten hebben korte metten gemaakt met een heel leger gevaarlijke tijgermuggen, die zich op enkele kilometers van de Belgische grens, wilden voortplanten. Met helikopters hebben de Fransen insecticide gesproeid over de verschillende broedplaatsen met maar liefst 6 miljard larven. Zij hopen daarmee verdere verspreiding van de potentieel gevaarlijke mug tegen te gaan, melden de Belgische media.

De Aziatische tijgermug rukt de laatste jaren steeds verder op richting noord-Europa. Volgens deskundigen komt dat niet zozeer door opwarming van de aarde, maar door de import van producten zoals tweedehands autobanden uit Japan en bamboehout.

Een beet van de tijgermug kan pijnlijk zijn en allergische reacties veroorzaken. Maar de tijgermug is vooral gevaarlijk omdat hij wel 22 verschillende tropische ziekten bij zich kan dragen, waaronder gele koorts, het dengue- en het chikungunyavirus.

Deze laatste twee virussen kunnen knokkelkoorts veroorzaken, met hevige gewrichtspijnen, zwellingen, koorts en uitslag als gevolg. In sommige gevallen kan een besmetting zelfs dodelijk aflopen.

Twee jaar geleden werd Italië opgeschrikt toen in de buurt van Ravenna zo’n 250 mensen door de tijgermug met het chikungunyavirus besmet raakten en ziek werden.

De Belgische muggenexpert Guy Hendrickx zegt in dagblad De Morgen blij te zijn met de actie van de Fransen. ‘Niet alle tijgermuggen zijn drager van een ziekte, maar de mogelijkheid gebiedt ons om waakzaam te blijven. Daarom moet elke ontdekte broedplaats onmiddellijk worden vernietigd, zoals ze in Noord-Frankrijk blijkbaar goed hebben begrepen.’

Lees ook:´Tijgermug niet gevaarlijk voor de gezondheid´
Lees ook:Pas op voor de tijgermug!
Lees ook:De tijgermug dreigt een blijvertje te worden
Lees ook:‘Dodelijke epidemie van tijgermuggen dreigt’
Lees ook:Vaccin in de maak tegen ‘tijgermug-ziekte’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>