Onderzoek naar nut van screening dunne darmkanker

Negen Nederlandse ziekenhuizen gaan onderzoek doen naar de vraag of het zin heeft om mensen met een verhoogd risico op dunne darmkanker vroegtijdig te screenen.

Preventief onderzoek naar dunne darmkanker is onder meer nuttig voor patiënten met het syndroom van Lynch, een erfelijke aandoening die een sterk verhoogde kans op het krijgen van verschillende soorten kanker geeft.

Zij ondergaan al regelmatig screenings voor dikke darmkanker, waarop ze tot 70% kans maken, en voor baarmoederkanker, dat de helft van de vrouwelijke patiënten treft. Maar het screenen van de dunne darm was tot nog toe onmogelijk omdat omdat er geen technische middelen zijn om zonder operatie of andere belastende ingreep de dunne darm goed te bekijken.

Gewoon endoscopisch onderzoek, zoals bij de dikke darm wel wordt gedaan, is bij de dunne darm onmogelijk omdat die maar liefst 8 meter lang is.

In de afgelopen jaren zijn er twee technieken ontwikkeld om de dunne darm te onderzoeken. Bij de eerste methode slikt de patiënt een pil met daarin een videocameraatje. Die maakt foto’s van het hele spijsverteringskanaal en daarmee van de binnenkant van de dunne darm.

Iedere seconde worden er 2 foto’s gemaakt, die verstuurd worden naar een datakastje dat de patiënt gedurende de dag bij zich draagt. Na ongeveer acht uur is de capsule de hele darm ‘gepasseerd’ en kan de arts op de foto’s zien of er afwijkingen, zoals poliepen, aanwezig zijn.

Bij de andere nieuwe techniek kan de dunne darm met de zogenaamde ‘dubbeleballon-endoscoop’, toch endoscopisch onderzocht worden. Door de dunne darm met de ballonnetjes te fixeren kan deze over de slang worden opgestroopt. Zo is een veel kortere slang voldoende.

De komende 2 jaar gaan 9 ziekenhuizen, onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen bekijken hoe vaak dunne darmafwijkingen voorkomen bij patiënten met het syndroom van Lynch en wie een  hoge kans heeft op poliepen in de dunne darm.

Uiteindelijk hopen zij het antwoord te vinden op de vraag of screening van de dunne darm bij patiënten met het syndroom van Lynch een zinvolle vorm van vroege opsporing is.

Bron: UMCG

Lees ook:Weghalen darmpoliepen heeft geen zin
Lees ook:Coloscopie effectiever bij opsporen darmkanker
Lees ook:Poliepen leiden niet altijd tot kanker
Lees ook:Weinig animo voor onderzoek naar darmkanker
Lees ook:Dagelijks aspirine beschermt tegen darmkanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Onderzoek naar nut van screening dunne darmkanker

  1. Halina

    Bedankt voor info.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>