Mythes over (donor)bloed ontkracht


Over bloed bestaan veel mythes, zo concludeert bloedvoorzieningsorganisatie Sanquin uit een representatief onderzoek onder 1189 Nederlanders.

Zo denkt 1 op de 4 Nederland dat er zoiets als ‘kunstbloed’ bestaat als alternatief voor echt bloed bij bloedtransfusies. En 1 op de 3 respondenten dacht dat er niet voldoende bloed beschikbaar is bij een ramp. Ten onrechte, zegt de bloedbank.

Volgens Sanquin is er bij Nederlanders nog veel onbegrip over het geven van bloed. Van de respondenten zei 45% bereid te zijn om bloed te doneren. Dat is een flink percentage als je bedenkt dat in werkelijkheid slechts 2,5% van de Nederlanders bloeddonor is!

Wat mensen weerhoudt om zich aan te melden als donor? Angst voor bloed en naalden, een gebrek aan tijd en vermeende medische ongeschiktheid.

Sanquin gelooft dat mensen met juiste kennis over het bloeddonorschap eerder bereid zijn om donor te worden. Daarom start de bloedbank vandaag met een bewustwordingscampagne om het donorbestand op peil te houden.

Voor meer info: www.sanquin.nl

Lees ook:Nederlanders wil levens redden met bloeddonatie
Lees ook:Zeker weten dat je bloed mag geven
Lees ook:Bloeddonoren maken kans op designerkleding
Lees ook:Bloeddonoren uit risicogebieden getest op Q-koorts
Lees ook:Leukemiepatiënt werft 1000 bloeddonoren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>