Patiëntenvereniging tegen betalen voor spoedhulp

De Nederlandse Patiëntenvereniging (NPCF) ziet niks in het voorstel van minister Klink om patiënten een eigen bijdrage te laten betalen als zij zich onterecht en zonder verwijzing van de huisarts melden bij de spoedeisende hulp. ‘Burgers in spoedsituaties zien zich gedwongen naar het ziekenhuis te gaan en worden vervolgens gestraft met een eigen bijdrage. Dat is de wereld op zijn kop zetten’, schrijft de NPCF op haar website.

Het is volgens de belangenvereniging voor patiënten geen oplossing voor het werkelijke probleem: de versnippering in de spoedzorg.

De NPCF kan zich op zich wel voorstellen waarom Klink liever heeft dat een snee door de huisarts wordt gehecht en niet in het ziekenhuis. Als de huisarts het doet, kost het hooguit enkele tientjes. In het ziekenhuis kost vele honderden euro’s.

Maar je kunt van patiënten die ongerust zijn en denken met spoed zorg nodig te hebben niet vragen om eerst te bedenken waarheen ze moeten gaan. Overdag gelden weer andere regels dan ’s avonds en in het weekend, aldus de NPCF.

Ze pleit daarom voor een integrale spoedpost: één voordeur waar de patiënt met zijn spoedvraag terecht kan. Achter de voordeur wordt beoordeeld welke zorgverlener het goedkoopst, maar met dezelfde kwaliteit de hechting kan plaatsen.

Zo hoeft de patiënt niet meer na te denken bij wie hij moet zijn, maar ligt die vraag bij de deskundige zorgverleners. Zoals het hoort. 

De NPCF wijst er op haar site ook nog even fijntjes op dat recent onderzoek uitwees dat de telefonische bereikbaarheid van huisartsen te wensen overlaat. Dat is toch wel de minste vereiste als je verlangt dat een patiënt zich te allen tijde allereerst tot de huisarts wendt!

Lees ook:Veel onwetendheid over spoedeisende hulp
Lees ook:Je huisarts is goedkoper dan de specialist
Lees ook:Spoedeisende hulp komt vaak erg laat
Lees ook:Eigen bijdrage voor bezoek psycholoog
Lees ook:Eigen bijdrage psychiater voorlopig van de baan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>