Mexicaanse griep: meer dan 10.000 besmettingen


Het aantal besmettingen met het Nieuwe Influenza A-virus is de grens van 10.000 doorgebroken. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het griepvirus is wereldwijd in 41 landen opgedoken. Het zwaartepunt van de epidemie ligt in Mexico en de Verenigde Staten. In totaal zijn er 80 mensen overleden, waarvan 72 in Mexico.

De landen waar het aantal nieuwe gevallen het snelst stijgt, zijn de Verenigde Staten en Japan. In de VS nam het aantal ziektegevallen in 1 dag (van 19 op 20 mei) met 346 gevallen toe, in Japan met 51.

Opvallend is dat Mexico woensdag geen enkele nieuwe besmettingen kent, terwijl er een dag eerder nog een toename van 545 nieuwe zieken te zien was. Volgens Mexicaanse autoriteiten vertoont de epidemie nog altijd een ‘neergaande’ lijn.

WHO-directeur Margaret Chan heeft deze week op de jaarvergadering van de organisatie in Genève gezegd dat de alarmfase voor de Mexicaanse griepgolf voorlopig niet zal worden verhoogd. Het alarm verkeert nu in fase 5, de op één na hoogste fase. Bij fase 6 is er sprake van een pandemie.

Sommige landen hebben opgeroepen om de criteria die bepalen of er al dan niet sprake is van een pandemie, aan te passen. Op dit moment speelt vooral een rol hoe snel het virus zich verspreidt, terwijl volgens hen ook gekeken zou moeten worden hoe dodelijk het virus is. Van het huidige H1N1-virus is bekend dat het niet heel erg dodelijk is.

Ook heeft de WHO deze week om de tafel gezeten met een dertigtal farmaceutisch fabrikanten. Die hebben de gezondheidsorganisatie laten weten dat ze klaar staan om met de productie van het vaccin tegen het H1N1-virus te beginnen.

Ook hebben ze beloofd er gezamenlijk voor te zorgen dat de ontwikkelingslanden voldoende vaccins ter beschikking krijgen.

Lees ook:Al 11.000 besmettingen Mexicaanse griep
Lees ook:Update 1: Top 10 landen met de Mexicaanse griep
Lees ook:Meer dan 20.000 gevallen van Mexicaanse griep
Lees ook:Top 10 landen met de Mexicaanse griep
Lees ook:Mexicaanse griep eist derde leven in VS

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mexicaanse griep: meer dan 10.000 besmettingen

  1. Carin

    Inmiddels 11.000 en 85 doden.Per etmaal komen er ongeveer 1000 meldingen binnen.Zie varkensgriep headliner.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>