RIVM ligt niet wakker van Mexicaanse griep

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich geen zorgen over de verspreiding van het Nieuwe Influenza A-virus (de Mexicaanse griep). Dat heeft Jim van Steenbergen, hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM tegen het NOS Journaal gezegd.

‘Je zou verwachten dat de Mexicaanse griep nu begint huis te houden op Zuidelijk Halfrond waar het herfst is, maar niets is minder waar. De overgrote meerderheid – zo’n 95% – van de gevallen concentreert zich op het Noordelijk Halfrond’, zegt hij.

Griepvirussen gedijen goed in de herfst en winter. Vandaar dat deskundigen dat het virus na een afzwakking, straks weer aan kracht zal winnen. Maar dat is dus nog maar afwachten.

Van Steenbergen:  ‘De verwachting is dat het hier in Europa tamelijk rustig blijft met af en toe wat nieuwe gevallen, maar dat het beeld in de herfst kan gaan schuiven. Eigenlijk niet heel anders dan bij elke griepgolf.’

Geen enkele reden tot paniek dus. Volgens hem kloppen alle draaiboeken die klaar liggen voor het geval er een pandemie uitbreekt. Maar of Nederland uiteindelijk voldoende voorbereid zal zijn op duizenden zieken en wellicht ook doden, dat kan alleen de praktijk uitwijzen.

Lees ook:Mexicaanse griep: we zijn er klaar voor
Lees ook:Behandeling Mexicaanse griep gaat nieuwe fase in
Lees ook:‘Grieppatiënt op IC is er slecht aan toe’
Lees ook:Mexicaanse griepepidemie nog niet over piek heen
Lees ook:Chatten met specialisten over de Mexicaanse griep

1 Reacties // Reageer

One thought on “RIVM ligt niet wakker van Mexicaanse griep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>