Binnen een paar uur uitslag weefselonderzoek

Patiënten bij wie weefselonderzoek moet uitwijzen of ze bijvoorbeeld borst- of prostaatkanker hebben, kunnen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in sommige gevallen nog dezelfde dag de uitslag van het onderzoek krijgen.

Ze hoeven daardoor niet langer dan nodig in spanning te zitten. Het Rotterdamse ziekenhuis is het eerste in de Benelux dat patiënten al zo snel zekerheid kan geven.

Tot voor kort kreeg de patiënt de uitslag op zijn vroegst de dag na het afnemen van het weefsel, omdat de bewerking ervan de nodige tijd in beslag neemt. Het weefsel, bijvoorbeeld een stukje huid moet eerst in paraffine worden gegoten en in laagjes gesneden.

Dan wordt het monster gekleurd zodat de patholoog de structuur van het weefsel en eventuele afwijkingen beter kan zien onder de microscoop.

De aanschaf van een nieuw innovatief apparaat zorgt ervoor dat de tijd van de bewerking aanzienlijk wordt verkort. Patiënten hebben daardoor sneller uitsluitsel en artsen kunnen sneller met de behandeling starten.

Pathologen in het Erasmus MC onderzoeken jaarlijks zo’n 44.000 keer onderzoek naar weefsel en celmateriaal.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Bloedtest helpt bij keuze beste kankerbehandeling
Lees ook:Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’
Lees ook:‘Arts moet agressieve patiënt kunnen weigeren’
Lees ook:‘Chirurgenmes steeds minder nodig bij kanker’
Lees ook:Patiënten willen zelf hun maaltijd kiezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>