Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’

Kankerpatiënten moeten vaker een behandeling krijgen die op hen persoonlijk wordt afgestemd. Door eerst te onderzoeken hoe de tumor bij een individuele patiënt precies is opgebouwd en daar de medicijnen en behandeling op af te stemmen, zullen kankerbehandelingen beter aanslaan en minder onnodige bijwerkingen geven.

Dat heeft Stefan Sleijfer gezegd tijdens zijn oratie met als titel: ‘Tijd om persoonlijk te worden’. Sleijfer heeft hiermee het ambt aanvaard van bijzonder hoogleraar Translationele oncologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Patiënten die een bepaalde vorm van kanker hebben, krijgen momenteel allemaal eenzelfde behandeling, met bijvoorbeeld een bepaalde chemokuur. Het is echter overduidelijk dat er grote verschillen zijn in hoe individuele patiënten antikankermedicijnen verdragen en hoe tumoren er op reageren.

Sleijfer: ‘Bij de één stopt de groei van de tumor, terwijl bij de ander de tumor groter wordt. Ook krijgen patiënten verschillende bijwerkingen. Waar de ene patiënt helemaal geen lastige bijwerkingen ervaart van een middel, moet de andere patiënt stoppen met de behandeling omdat de bijwerkingen te ernstig zijn.’

Het wordt steeds beter mogelijk om kanker persoonlijk aan te pakken omdat de kennis over medicijnen en tumoren toeneemt.

‘We weten bijvoorbeeld al jaren dat hormoontherapie kan werken bij patiënten met borstkanker, maar alleen bij patiënten met bepaalde veranderingen in het DNA van de borstkankercellen. De laatste tijd zijn er vele dergelijke voorbeelden bij gekomen’, zegt Sleijfer.

Om patiënten een succesvolle persoonlijke kankerbehandeling te geven is nog veel onderzoek nodig, benadrukt Sleijfer. We moeten niet alleen de cellen van de tumor of de uitzaaiingen zelf bestuderen, maar bijvoorbeeld ook kankercellen die gevonden worden in het bloed van patiënten (CTC’s). ‘Die vertellen mogelijk meer over de eigenschappen van uitgezaaide tumorcellen.’

Het Erasmus MC start binnenkort een nieuw onderzoek naar deze cellen in het bloed.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Microchip meet groei tumor bij kanker
Lees ook:Succesvolle behandeling tegen asbestkanker
Lees ook:Nieuwe techniek maakt bestraling bij kanker minder zwaar
Lees ook:Nieuw succes behandeling baarmoederhalskanker
Lees ook:‘Stamcellen kunnen kanker veroorzaken’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’

  1. AB

    Dat lijkt me een uitstekende ontwikkeling. Persoonlijke zorg is betere zorg. Altijd. Hopelijk zullen de bezuinigingen deze positieve ontwikkeling niet teniet doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>