Succesvolle behandeling tegen asbestkanker

Het Erasmus MC heeft als eerste ter wereld een behandelmethode tegen asbestkanker geïntroduceerd. Daarbij krijgen patiënten cellen uit hun eigen afweersysteem ingespoten die in het laboratorium zijn ‘getraind’.

Het doel van de nieuwe behandelmethode is het leven van de patiënt verlengen. Asbestkanker (mesothelioom) is tot nu toe niet te genezen.

Op dit moment zijn de vooruitzichten voor mensen met asbestkanker (mesothelioom) zeer slecht. Van de patiënten waarbij de ziekte wordt ontdekt, overlijdt 80 tot 90% binnen een jaar, ondanks de longoperatie en bestraling die ze krijgen.

De nieuwe methode stelt de afweer van de patiënt centraal. Onderzoekers nemen via een bloedprik zogeheten dendritische cellen af. Die behandelen ze in het lab zodanig dat ze beter in staat zijn kankercellen te herkennen en uit te schakelen. Daarna worden de dendritische cellen weer ingespoten.

De eerste resultaten van de therapie zijn veelbelovend: het afweersysteem blijkt de woekerende cellen in tegenstelling tot voorheen inderdaad te herkennen en aan te vallen.

In De Telegraaf vertelt  Joachim Aerts, longarts in het Amphia Ziekenhuis Breda en universitair docent van het Erasmus MC, dat één patiënt nu, 4 jaar na de behandeling nog steeds leeft. ‘En het gaat goed met hem. De volgende stap is om te onderzoeken of dit inderdaad door het vaccin komt.’

Bijkomend voordeel van de nieuwe behandeling is dat zij vrijwel geen nare bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot chemotherapie.

In Rotterdam zijn – na succesvolle proeven met muizen – de eerste 10 patiënten met een vergevorderde vorm van asbestkanker behandeld.

Andere en grootschaligere onderzoeken moeten de werkzaamheid van de nieuwe behandeling van het Erasmus MC bevestigen. Naar verwachting zal het nog jaren duren voordat de behandeling in andere ziekenhuizen van start kan gaan.

Bron: Erasmus mc

Lees ook:Mogelijk nieuw middel tegen asbestkanker
Lees ook:Kanker bestrijden via eigen afweer
Lees ook:Doorbraak in strijd tegen kwaadaardige huidkanker
Lees ook:Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’
Lees ook:Vaccin tegen astma weer stapje dichterbij

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Succesvolle behandeling tegen asbestkanker

  1. Pingback: Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’ | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>