Vaccin tegen astma weer stapje dichterbij

Nederlandse onderzoekers hebben stoffen gevonden die een allergische reactie bij mensen met astma kunnen afweren. Ze noemen het een belangrijke stap in de ontwikkeling naar een vaccin tegen astma. Al kan het nog wel 10 tot 20 jaar duren voor het zover is.

Het Astmafonds maakt de ontdekking vandaag bekend, op Wereld Astma Dag. Bij mensen met astma reageren de longen heel heftig op heel onschuldige prikkels, bijvoorbeeld pollen, huisdieren of huisstofmijt.

Onderzoekers uit Leiden, Rotterdam en Amsterdam ontdekten eerder al welke cellen verantwoordelijk zijn voor deze overdreven reactie van de longen. Dat zijn de dendritische cellen, ook wel de poortwachters van het lichaam genoemd, omdat ze als eerste een ongewenste indringer herkennen.

Bij gezonde mensen zal het afweersysteem niet reageren op onschuldige stoffen, maar bij mensen met allergisch astma gaat het afweersysteem wel in de aanval. Dit gevecht zorgt voor de typische symptomen van allergisch astma: hoesten, snotteren, niezen, piepende ademhaling, jeukende ogen en benauwdheid.

Over allergisch astma en ons afweersysteem is al veel bekend. Zo weten we dat kinderen die opgroeien op een boerderij en als baby al in de stallen komen, bijna nooit allergisch astma krijgen. Ook kinderen die in tropische gebieden wonen, krijgen nauwelijks allergisch astma.

Het idee is dan ook: als je in je eerste twee levensjaren in contact komt met onschuldige indringers zoals bacteriën, ben je later beschermd tegen allergieën.

Hermelijn Smits en haar collega-onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) proberen te ontdekken of dit klopt. Het zou namelijk betekenen dat er in de toekomst een vaccin (inenting) kan komen waarmee allergisch astma bij kinderen te voorkomen is.

De Leidse onderzoekers gebruiken stoffen uit onschuldige indringers om te zien hoe en of zij ons afweersysteem beïnvloeden. Deze stoffen laten ze los op dendritische cellen die in het laboratorium zijn gekweekt om te zien wat er gebeurt.

Wat blijkt? Als dendritische cellen in aanraking komen met allergische stoffen en tegelijkertijd met stoffen van onschuldige indringers, blijft het afweersysteem rustig. Er ontstaat dan geen allergische reactie.

De ontdekking is een belangrijke stap naar een mogelijk vaccin voor allergisch astma. De volgende stap is het ontwerpen van een echt vaccin. De onderzoekers testen nu welke onderdelen van de indringers precies geschikt zijn voor in dat vaccin.

Mocht het lukken om een vaccin te ontwikkelen waarmee we kunnen voorkomen dat kinderen astma krijgen, dan zal dat op zijn vroegst pas of 10 tot 20 jaar voor het eerst toegediend kunnen worden.

Bron: Astmafonds

 

Lees ook:Ontdekking nieuwe ‘allergie-cellen’
Lees ook:Kanker bestrijden via eigen afweer
Lees ook:‘Allergie voor cashewnoten ernstiger dan voor pinda’
Lees ook:Succesvolle behandeling tegen asbestkanker
Lees ook:Kamerplanten veroorzaken allergie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>