Ontdekking nieuwe ‘allergie-cellen’

Onderzoekers van het AMC in Amsterdam hebben nieuwe cellen gevonden die waarschijnlijk zijn betrokken bij allergische ontstekingen zoals hooikoorts, neusbijholte-ontsteking en astma. De ontdekking opent mogelijk nieuwe wegen om allergische reacties beter te kunnen behandelen, meldt het Astma Fonds.

Volgens onderzoeker prof. dr. Hergen Spits, hoogleraar Celbiologie van het Tytgat instituut in het AMC, was dit celtype al bekend bij muizen en is het nu ook in de mens gevonden. ‘De cellen maken stoffen aan, beïnvloeden het gedrag van andere cellen en veroorzaken zo allergische reacties zoals hooikoorts en astma.’

De cellen zijn onder andere aangetoond in mensen met neuspoliepen, die vaak een chronische bijholteontsteking hebben en niet bij gezonde mensen. Het bijzondere aan de nieuwe cellen is dat ze vanaf de geboorte aanwezig zijn.

Met onderzoekers van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het AMC is gekeken naar het gedrag van deze cellen bij mensen. Daaruit blijkt dat eiwitten die de cellen afgeven, geblokkeerd kunnen worden door al bestaande medicijnen. ‘Er is hoop dat deze medicijnen werkzaam zullen zijn bij allergische reacties zoals hooikoorts, bijholteontsteking en bij astma’, zegt hoogleraar prof. Peter Sterk.

Bron: Astma Fonds

Lees ook:Neusspray tegen hooikoorts mogelijk ook effectief bij astma
Lees ook:Vaccin tegen astma weer stapje dichterbij
Lees ook:Kamerplanten veroorzaken allergie
Lees ook:Astmafonds kweekt begrip
Lees ook:Allochtonen hebben vaker hooikoorts

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ontdekking nieuwe ‘allergie-cellen’

  1. Sayenna

    Wat goed dat hierover onderzoek gaande blijft.
    Mijn zoons kan ik in de zomer niet meenemen naar het park, omdat ze zich een ongeluk niezen, uitslag krijgen ect.
    In principe vind ik reactine best een goed hulpmiddel, maar echt weg blijven de allergische reacties hierdoor niet..

    Zelf heb ik astma, waar ik ook met liefde vanaf wil komen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>