‘Allergie voor cashewnoten ernstiger dan voor pinda’

Nederland telt steeds meer kinderen met een ernstige allergie voor cashewnoten. Dit probleem is mogelijk zelfs groter dan de al langer bekende pinda-allergie. Onderzoekers van Erasmus MC, UMC Groningen en Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoe vaak deze allergie voorkomt en hoe ernstig kinderen erop reageren.

De wetenschappers willen ook een innovatieve test ontwikkelen waarmee de allergie sneller en veiliger kan worden aangetoond.

Nicolette de Jong, universitair docent bij de sector Allergologie van het Erasmus MC en projectleider van de studie maakt zich al jaren zorgen over de ernstige toename van cashewnotenallergie bij kleine kinderen en is blij met het onderzoek.

‘In combinatie met de nieuw te ontwikkelen test, zijn we in staat om exact aan te geven of een kind allergisch is voor cashewnoten en hoe ernstig de allergische reactie zal zijn. We kunnen kinderen en hun ouders dan veel beter voorlichten over de maatregelen die ze moeten nemen ter voorkoming van een allergische reactie, of over de mogelijke behandeling ervan.’

Op dit moment is het zo dat kinderen met het vermoeden van een allergische reactie op cashewnoten vaak een huidtest moeten ondergaan met een extract van cashewnoten en vervolgens in een test minuscuul kleine hoeveelheden cashewnoten krijgen toegediend. Gedurende twee dagen wordt gekeken bij welke hoeveelheid het kind allergisch reageert en hoe ernstig die reactie is.

Zo’n voedselprovocatietest is echter niet zonder gevaar en bovendien belastend voor het kind en de ouders. Bij de nieuwe test die de onderzoekers willen ontwikkelen, hoeft het kind niet langer zelf de allergische reactie te ondergaan. De reactie wordt in een reageerbuisje nagebootst met behulp van speciale cellen uit het bloed van het kind. In het laboratorium wordt gekeken hoe de speciale cellen in het bloed reageren op verschillende hoeveelheden eiwitten in cashewnoten.

Daarnaast willen de onderzoekers uitvinden op welke eiwitten uit cashewnoten kinderen allergisch kunnen reageren en welke eiwitten dan de meest ernstige reacties veroorzaken. Al deze gegevens moeten uiteindelijk leiden tot een soort overzichtstabel.

In de toekomst kunnen artsen deze tabel in combinatie met de test gebruiken om exact te bepalen of een kind allergisch is voor cashewnoten, voor welke eiwitten precies en hoe ernstig een eventuele reactie zal zijn. Dit kunnen zij doen zonder het kind lastig te vallen met sterk belastende en mogelijk levensbedreigende onderzoeken.

Bron: Erasmus MC

 

Lees ook:Vaccin tegen astma weer stapje dichterbij
Lees ook:Kamerplanten veroorzaken allergie
Lees ook:Voedselallergie maakt opmars onder kinderen
Lees ook:Allergie voor eieren bestrijden met……ei
Lees ook:Je bewust laten steken door een wesp, wie wil?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>