Nieuwe techniek maakt bestraling bij kanker minder zwaar

Belgische wetenschappers hebben een nieuwe behandeling voor kanker ontwikkeld waarbij de kans op bijwerkingen kleiner is. Daardoor zal de behandeling minder belastend zijn voor de patiënt.

Radiotherapie, ook bekend als ‘bestraling’, is een behandeling om kankercellen te vernietigen. Voor een optimale behandeling moet de radiotherapeut een zeer hoge stralingsdosis aan de volledige tumor geven. Met als gevolg bijwerkingen voor de patiënt.

De onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vrije Universiteit Brussel hebben nu een techniek ontwikkeld waarbij ze makkelijker kunnen zien welke regio’s in de tumor het best opgewassen zijn tegen straling.

Door die specifieke regio’s zwaarder te bestralen hoeft niet de volledige tumor aan een hoge stralingsdosis blootgesteld te worden. Voor de andere regio’s volstaat een lagere dosis. Dat moet voor de patiënt leiden tot minder bijwerkingen.

Bron: VIB

Lees ook:UMCU test nieuwe behandeling prostaatkanker
Lees ook:Nieuwe röntgentechniek geeft 75% minder straling
Lees ook:‘Bijwerkingen bestraling genetisch bepaald’
Lees ook:Nieuwe behandeling prostaatkanker biedt perspectief
Lees ook:Nieuwe revolutionaire behandeling bij borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>