UMCU test nieuwe behandeling prostaatkanker

Het UMC Utrecht doet onderzoek naar een nieuwe behandeling van prostaatkanker. In een wetenschappelijk onderzoek heeft het Utrechtse ziekenhuis inmiddels 180 patiënten met de methode behandeld, waarbij patiënten heel gericht worden bestraald met een hoge dosis. Dankzij geavanceerde scans raakt de straling alleen de tumor.

Bij de nieuwe behandeling bestralen artsen niet de hele prostaat, maar vooral de tumor erin. Dankzij de hoge stralingsdosis sterft het tumorweefsel in de prostaat dan helemaal af. Het gezonde prostaatweefsel eromheen blijft praktisch onaangeraakt. Dit verkleint de kans op terugkeer van de tumor.

Bovendien vermindert het complicaties als blaas- of darmbeschadigingen, die bij een operatie aan de prostaat aanzienlijk zijn. Dit alles past in de nieuwe trend binnen de gezondheidszorg, waarbij gezocht wordt naar manieren om de kwaadaardige tumor te verwijderen zonder het lichaam veel schade te berokkenen. Oftewel, opereren zonder te snijden.

De behandeling vindt plaats binnen het FLAME-onderzoek. Inmiddels hebben al 180 patiënten meegedaan, dat worden er uiteindelijk 600. Het UMC Utrecht zette het onderzoek op. Ook ziekenhuizen in Leuven, Nijmegen en Amsterdam doen mee.

Radiotherapeut professor Marco van Vulpen van het UMC Utrecht leidt het onderzoek. ‘Uit de voorlopige resultaten blijkt de nieuwe behandeling in elk geval net zo veilig te zijn als de standaardaanpak. Er treden niet meer complicaties op. We hopen natuurlijk dat de nieuwe behandeling voor patiënten beter uitpakt. We verwachten dat prostaattumoren niet meer terugkomen door de hogere, gerichtere stralingsdosis. Maar dat kunnen we pas na afloop van het onderzoek zeggen.’

Bron: UMCU

 

Lees ook:Nieuwe techniek maakt bestraling bij kanker minder zwaar
Lees ook:Nieuwe behandeling prostaatkanker biedt perspectief
Lees ook:Nieuwe pijnstillende behandeling uitgezaaide bottumoren
Lees ook:Botox tegen plasklachten
Lees ook:Prostaatkanker in de toekomst beter op te sporen

1 Reacties // Reageer

One thought on “UMCU test nieuwe behandeling prostaatkanker

  1. Linn

    Is deze behandeling t.z.t. ook voor de uitgezaaide kanker te gebruiken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>