Nieuwe behandeling prostaatkanker biedt perspectief

Een nieuwe behandeling voor patiënten bij wie prostaatkanker na de eerste behandeling terugkeert, lijkt aan te slaan. Bij de eerste 11 patiënten bij wie de prostaat-sparende bestralingsmethode is toegepast, lijkt de prostaattumor vooralsnog verdwenen te zijn. Ook hadden de patiënten weinig last van bijwerkingen en dat is een sterke vooruitgang ten opzichte van de standaardbehandeling.

Maar omdat er gemiddeld nog slechts 6 maanden verstreken zijn sinds de behandeling is het te vroeg om te zeggen of de kanker op de lange termijn ook wegblijft.

‘De techniek staat nog in de kinderschoenen’, aldus Maaike Moman die komende dinsdag promoveert op haar proefschrift waarin ze de nieuwe behandeling beschrijft. ‘Maar ik hoop dat we het kunnen ontwikkelen tot een succesvolle behandeling.’

Patiënten bij wie prostaatkanker na de eerste behandeling terugkeert hebben nog slechts één middel dat hen kan genezen: de prostaat nogmaals volledig bestralen of verwijderen. Vanwege de ernstige bijwerkingen – plasproblemen, endeldarm-ontsteking, impotentie – gaan artsen niet graag over tot deze drastische ingreep.

Bij het alternatief van Moman wordt een speciale MRI-scan gebruikt om bloedvaten – en daarmee ook goed doorbloede tumoren – beter zichtbaar te maken. Dankzij de scan is te zien in welk deel van de prostaat de tumor is teruggekeerd en kan de arts veel gerichter inwendig bestralen. Door de gerichtere bestraling ontvangt de patiënt in een kleiner gebied straling en blijft er meer gezond weefsel intact.

Moman wijst erop dat niet alle patiënten met prostaatkanker in aanmerking komen voor de nieuwe behandeling. ‘We selecteren geschikte patiënten op basis van hun gezondheidstoestand en de grootte en plaats van de tumor.’

In principe zou de techniek ook geschikt zijn om voor het eerst vastgestelde prostaatkanker te behandelen. Maar artsen in het UMC Utrecht kiezen ervoor om in die fase van de ziekte de hele prostaat te bestralen.

Bron:UMC Utrecht

Lees ook:UMCU test nieuwe behandeling prostaatkanker
Lees ook:Nieuwe techniek maakt bestraling bij kanker minder zwaar
Lees ook:Nieuwe techniek spoort prostaatkanker sneller op
Lees ook:Prostaatkankerpatiënt vaak onnodig bestraald
Lees ook:Botox tegen plasklachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>