Nieuw succes behandeling baarmoederhalskanker

Patiënten met baarmoederhalskanker hebben een aanzienlijk grotere overlevingskans als zij een behandeling krijgen waarbij de tumor wordt verwarmd. Als deze zogenoemde hyperthermiebehandeling wordt gedaan in combinatie met chemo- of radiotherapie verdubbelt zelfs de kans op een positief effect. Dat blijkt uit onderzoek waarop Martine Franckena van het Erasmus MC morgen promoveert.

Bij hyperthermie worden tumorcellen verzwakt of gedood door ze te verwarmen tot een temperatuur van 40 to 44 °C. Dat gebeurt met microgolven, vergelijkbaar met de straling van een magnetron.

Hyperthermie is vooral in combinatie met gangbare behandelingen als chemo- en radiotherapie. De warmte doodt niet alleen tumorcellen, maar zorgt er ook voor dat de doorbloeding van de tumoren verbetert. Daardoor worden ze gevoeliger voor radio- en of chemotherapie. ‘

De chemotherapie en straling kunnen dan als het ware beter hun werk doen in het gezwel’, zegt Franckena, radiotherapeut in opleiding in het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum.

In haar proefschrift heeft Franckena de behandelresultaten van bijna 500 vrouwen met baarmoederhalskanker. Zij hadden allemaal profijt van hyperthermie.

Bij patiënten die hyperthermie kregen in combinatie met radiotherapie verdubbelde de kans op overleving (gemeten na een periode van 12 jaar).

Bij patiënten die de warmtebehandeling kregen in combinatie met chemotherapie zorgde hyperthermie ervoor dat patiënten beter op de behandeling reageerden.

Uit de onderzoeksresultaten kwam ook naar voren dat hoe hoger de dosis hyperthermie is, hoe succesvoller de behandeling is. Franckena: ‘Belangrijk is dat deze verdubbeling van de succeskans niet gepaard ging met meer bijwerkingen van de behandeling.’

Baarmoederhalskanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Van hen overlijdt ongeveer de helft.

Bron: Erasmus MC 

Lees ook:Combinatietherapie effectief tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Ziekenhuis krijgt scanapparaat na geldinzameling
Lees ook:Chemo verhoogt overlevingskans slokdarmkanker
Lees ook:Kanker te lijf met een precisiebombardement
Lees ook:Mildere chemo soms beter voor kind met leukemie

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuw succes behandeling baarmoederhalskanker

  1. Demarteau j

    Mijn vrouw is overleden na borstkanker en bottenkanker in 2006 .
    Ze werd toen al behandeld met schemotherapie en hypotherapie .
    Ze werd in Keulen toen al behandeld door prof.Dr.GORTER onder een
    toestel dat de warmte opliep tot boven de 40 graden .
    Ze is dijdens die behandeling stukken vooruit gegaan , maar toen ze er achter kwam dat de verzekering CZ het niet vergoede wilde ze
    geen behandelingen meer . Ik kon haar niet er toe dwingen het was haar beslissing .
    Maar ik zou het iedereen aanraden want ik weet dat er toen al mensen zijn genezen . Toen wij het de behandelende arts op het ziekenhuis er van op de hoogte brachten lachte hij ons uit , en gaf ons als antwoord op de veluwe doen ze ook zo iets . Mijn dochter en schoonzoon moesten hem komen uitleggen wat het inhield daarwas dr van Rijswijk nog niet van op de hoogte .en daarom gaf hij een slesht advies aan de verzekerings maatschappij.
    U kunhet adres van de arts via mijn mail ontvangen .

      /   Reply  / 
    1. RealHyperthermia

      @Demartheau.
      Kanker blijft een vreselijke ziekte en het spijt me dat uw vrouw hieraan is overleden.
      Echter, de reden dat de verzekeraars hyperthermie bij dhr Gorter in zijn kliniek in Keulen niet vergoeden is simpel. De techniek die hij gebruikt is niet in klinische studies onderzocht. Verzekeraars willen, naar mijn mening terecht, bewijzen zien van effectiviteit van een behandeling. De techniek in dit artikel is in zijn geheel niet ermee te vergelijken. Het verschil zit hem in doelstellingen van de behandeling en de gebruikte apparatuur. De hyperthermie van dit artikel wordt in Nederlands slechts gegeven in het AMC en ErasmusMC en dus met goede resultaten.

      Ik hoop dat dit eea iets verduidelijkt.
      Hopelijk gaan we de tijd nog meemaken dat kanker niet meer diepe sporen trekt.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>