Kanker te lijf met een precisiebombardement

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om chemotherapie alleen in de tumor te laten werken met behulp van ‘chemobommen’. Deze aanpak is veelbelovend omdat er, anders dan bij gewone chemotherapie, minder van de chemo in de rest van het lichaam terecht komt.

‘Bij deze aanpak  wordt de chemo in kleine vetbolletjes verpakt en in de bloedbaan gebracht. Door de tumor te verwarmen tot zo’n 42 graden, knappen de bolletjes uiteen zodra ze de tumor bereiken en komt de chemo alleen daar vrij’, zegt Timo ten Hagen van het Laboratorium Experimentele Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC.

Door deze ‘chemo-bommen’  kunnen de medicijnen zeer plaatselijk hun werk doen en brengen ze geen schade aan in andere gezonde cellen. De behandeling geeft daardoor minder kans op kaalheid en geïrriteerde slijmvliezen.

De nieuwe methode combineert twee al langer bestaande therapieën met elkaar: chemotherapie en hyperthermie. Bij de laatste methode worden tumorcellen gedood door ze te  verwarmen.

De combinatie van die twee blijkt heel succesvol in Europese studies met patiënten. Het verwarmen van de tumor leidt namelijk tot een betere doorbloeding, waardoor de geneesmiddelen beter hun werk kunnen doen in het gezwel.

De gecombineerde therapie heeft echter één nadeel: de chemo verspreidt zich door het hele lichaam. Chemobommen voorkomen dat.

De nieuwe methode bevindt zich in het Erasmus MC in experimentele fase. Onderzoek in het laboratorium en met muizen is succesvol verlopen. De komende jaren zullen er studies bij mensen worden gedaan.

Bron: Erasmus mc

Lees ook:Nieuw succes behandeling baarmoederhalskanker
Lees ook:Roken hindert behandeling kanker
Lees ook:Genezing hersentumor komt dichterbij
Lees ook:Chemo halveert kans op terugkeer tumor
Lees ook:Behandelkeuze bij uitgezaaide borstkanker kan beter

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kanker te lijf met een precisiebombardement

  1. peter

    mijn vrouw is 3 dec 2007 overleden aan maagkaner ik he steeds tegen de specialist gezegd dat het gezwel van binneuit behandeld moet worden omdat dat zeer direct is ik ban voor gek verklaard net zoals er gezegd is dat het gezewel zuurstofrijk bloed moet hebben om te groeien met een chemo voorkom je dat maar het is als een palnt de wortels gaan zoeken dus uitzaaingen naar mijn mening geef zeer veel zuurstofrijk bloed hou het gezwel compact en verwijder deze of is dit te eenvoudig

      /   Reply  / 
  2. Cryptocheilus

    Beste Peter:

    Spijtig te horen van je vrouw. Het is een beetje late reactie maar ik hoop dat je hem nog leest.

    60 tot 85% van alle kankers is niet afhankelijk van zuurstof. Dat heet aerobe verbranding (dissimilatie). Er is onderzoek dat zich daar op probeert toe te leggen. Even simpel: Door bepaalde stoffen kan het kankergezwel aangezet worden tot verbranding mét zuurstof. Daardoor wordt de kankercel aangezet tot zelfmoord.

    Als je hier iets meer over wilt weten zoek even op het Wartburg-effect.

    groet Crypto

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>