Roken hindert behandeling kanker

Mensen met kanker die roken, schaden daarmee mogelijk het gunstige effect van de chemokuur die ze volgen. Dat heeft onderzoeker Jessica van der Bol van het Erasmus MC in Rotterdam vastgesteld. Ruim 1 op de 3 patiënten met kanker rookt.

Van verschillende stoffen in sigarettenrook is bekend dat ze invloed uitoefenen op de bestanddelen van een chemokuur. De tabakstoffen hebben effect op de omzetting van de chemo-ingrediënten in het lichaam.

Jessica van der Bol onderzocht op de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC 190 patiënten, zowel rokers als niet-rokers. Al deze mensen volgden een chemotherapie met het bestanddeel irinotecan, dat zij kennen onder de merknaam Campto.

De rokers bleken een veel lagere blootstelling aan de werkzame stof SN-38 in hun bloed te hebben. Het verschil met de niet-rokers bedroeg maar liefst 40%. Ook bleken de rokers minder last te hebben van een bepaalde bijwerking, namelijk een tekort aan witte bloedcellen. Dit duidt erop dat de chemokuur bij hen waarschijnlijk niet zo krachtig werkte.

Van der Bol concludeert dat patiënten die roken tijdens hun behandeling mogelijk een verhoogd risico lopen op het falen van de chemotherapie, doordat in hun lichaam irinotecan te snel wordt afgebroken.

Om de behandeling voor elke individuele patiënt maximaal te laten slagen, heeft Van der Bol in haar proefschrift een nieuwe doseringsformule voor irinotecan ontwikkeld.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Roken geen invloed op chemotherapie
Lees ook:Roken houd je niet slank
Lees ook:Roken verandert hersenen
Lees ook:Niet roken vermindert angsten
Lees ook:Rokers onderschatten risico’s van het roken

1 Reacties // Reageer

One thought on “Roken hindert behandeling kanker

  1. Stoppen met roken gevolgen

    Vreemd, ik had echt geen idee dat roken invloed kon hebben op de behandeling. Ik wist wel dat roken natuurlijk de kans vergroot op het krijgen van de longziekte variant hiervan! Stoppen met roken is dus een aanrader! Als je de ziekte nog niet hebt en zeker als je de ziekte wel hebt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>