Roken geen invloed op chemotherapie

Roken lijkt geen invloed te hebben op de manier waarop twee veelgebruikte chemotherapieën – paclitaxel en docetaxel – in het lichaam worden omgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC-Daniel den Hoed. Eerder was bij een andere chemotherapie ontdekt dat rokers een aanzienlijk lagere hoeveelheid van het medicijn in hun bloed hebben dan niet-rokers en daardoor de kans lopen dat een kuur bij hen minder goed zal aanslaan.

De onderzoekers deden ook de opvallende ontdekking dat de onderzochte middelen het beenmerg van rokers minder aantast dan het beenmerg van niet-rokers.

Bijna één op de drie patiënten met kanker rookt. De onderzoekers wilden daarom uitzoeken of de verslaving invloed heeft op een behandeling met de veelgebruikte kankermedicijnen paclitaxel en docetaxel.

Eerdere onderzoeken met het medicijn irinotecan gaven aanwijzingen dat rokers wellicht een andere dosis nodig hebben, omdat stoffen in sigarettenrook de medicijnen versneld kunnen doen afbreken. ‘Nu blijkt dat rokers een even hoge blootstelling aan de medicijnen hebben als niet-rokers, hebben oncologen duidelijkheid over de dosis die ze moeten toedienen’, zegt onderzoeker Anne-Joy de Graan.

Met blootstelling wordt de hoeveelheid chemotherapie in het lichaam bedoeld. De door haar onderzochte medicijnen worden veelvuldig gegeven aan patiënten met onder andere borstkanker, eierstokkanker, longkanker en prostaatkanker.

De onderzoekers deden nog een andere opvallende vondst: het beenmerg van rokers lijkt beter beschermd tegen de nadelige invloeden van de chemokuren. ‘Rokers houden meer witte bloedcellen over na behandeling met deze chemotherapieën. Omdat deze cellen onderdeel uitmaken van de natuurlijke afweer, zou dit erop kunnen wijzen dat rokers beter bestand zijn tegen infecties’, zegt de Graan.

Infecties kunnen levensbedreigend zijn voor mensen met een lage afweer. De rokers uit het onderzoek hadden ook al meer witte bloedcellen dan niet-rokers voor de chemokuur begon. Deze hogere waarden bleven bestaan gedurende de chemotherapie.

De Graan benadrukt dat roken nog altijd meer nadelige dan voordelige gevolgen voor de gezondheid. Wel is ze nieuwsgierig welke werkzame stof uit tabaksrook verantwoordelijk is voor het positieve effect, zodat deze kennis gebruikt kan worden voor het verder verbeteren van behandelingen in de toekomst. ‘Dat zal uit vervolgonderzoek moeten blijken.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Roken houd je niet slank
Lees ook:Rokers onderschatten risico’s van het roken
Lees ook:Roken tast de hersenen aan
Lees ook:Roken hindert behandeling kanker
Lees ook:Roken verandert hersenen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Roken geen invloed op chemotherapie

  1. john

    Rokers zouden behandeling moeten worden onthouden – zij plegen immers met hun gewoonte alreeds een langzame zelfmoord. Hoop op en inzet voor genezing ontbreken derhalve. Chemotherapie trouwens doet meer kwaad dan goed want het beschadigt de gezonde cellen zo ernstig dat de kans op genezing miniem is. Mocht je het desondanks toch overleven, dan is hierdoor de basis gelegd voor een nieuwe kanker-uitbraak, met tenslotte fatale gevolgen. Geldverspilling dus, zo’n chemo.

      /   Reply  / 
  2. Jara

    Rokers zouden behandeling moeten worden onthouden? Waar haar je zo.n instelling vandaan??
    Ik ben geen roker. Moeten drinkers, veel eters, moterrijders, bungeejumpers, en ga zo maar door ook van behandeling worden /fabrikanten beginnen maar regeringen willen dat niet want het brengt veel te veel belastinggeld op!! Mensen maken gebruik van wat de maatschappij voorhanden heeft!
    GEEN BEHANDELING VOOR ROKERS, KOM OP NOU ZEG!!!

      /   Reply  / 
  3. Jara

    Nog even, ik raak zo geirriteerd van dit soort uitspraken dat het éé en ander mis is gegaan met het schrijven van mijn antwoord, bij deze komt het nog een keer:

    Rokers zouden behandeling moeten worden onthouden? Waar haal je zo.n instelling vandaan??
    Ik ben geen roker. Moeten drinkers, veel eters, motorrijders, bungeejumpers, en ga zo maar door ook van behandeling worden onthouden? Beginnen maar bij de makers/fabrikanten maar regeringen willen dat niet want het brengt veel te veel belastinggeld op!! Mensen maken gebruik van wat de maatschappij voorhanden heeft!
    GEEN BEHANDELING VOOR ROKERS, KOM OP NOU ZEG!!!

      /   Reply  / 
    1. natascha roos

      Helemaal mee eens. Mensen die te dik zijn vergroten kans op hart en vaatziekten en kost de overheid tot nu toe het het meeste geld, te hard rijden en ge zo maar door met de enorm lijst. Eerst nadenken voordat men wat roept!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>