Dilemma: gezonde óf verantwoorde keuze?


Steeds meer Nederlanders willen een bewuste keuze maken als het aankomt op hun voeding. Maar wat is een bewuste keuze eigenlijk? Heb je het dan over gezonde voeding of over verantwoorde voeding? Heus, bewust kiezen is zo makkelijk nog niet!

Gezond kiezen is alleen al een drama vanwege de vele gezondheidslogo’s die er zijn. Het ‘Gezonde Keuze’-klavertje, het Ik Kies Bewust Logo. En wat de denken van al die wijzers die je vertellen wat goed voor je is: de Viswijzer, de Groente- en Fruitwijzer, de Koolhydratenteller.

Uit onderzoek van Price WaterhouseCoopers dat deze week wordt gepubliceerd, blijkt dat 66% van de Nederlanders niet weet wat al die keurmerken betekent, meldt De Pers vandaag.

En om de verwarring nog groter te maken, kun je naast de gezonde keuze ook nog een verantwoorde keuze maken. Het Fair Trade-keurmerk en Max Haverlaer helpen je daar bijvoorbeeld bij. En vanf vandaag kunnen we ook uitzoeken wat voor effect ons bordje eten op het klimaat heeft.

Want dat schijnen wij Nederlanders te willen, bleek onlangs uit weer een ander onderzoek.

Het Voedingscentrum heeft daarvoor de Klimaatweegschaal gelanceerd. Op die website kun je de CO2-uitstoot van een maaltijd berekenen. Waarom ik dat zou doen en wat ik eraan heb is me onduidelijk, maar goed…

Makkelijk is het evenmin. Want om te weten of het gerecht dat je hebt klaargemaakt een beetje goed is voor het milieu, moet je heel wat berekeningen uitvoeren. Je moet namelijk voor elk ingrediënt invullen wat je precies maakt, hoe je het hebt bewaard (gekoeld, in de diepvries) en hoe je het gaat bereiden.

Best te doen voor een Hollandse maaltijd met aardappels, groente en vlees, maar voor een verse spaghetti met tomaten, gehakt, kruiden, prei, champignons, ui en paprika wordt het toch een stuk lastiger!

Lees ook:Eén voedsellogo voor een gezonde keuze
Lees ook:‘Gezond eten maakt je vrolijker’
Lees ook:´Eén logo voor gezonde voeding´
Lees ook:Betaalbare superfoods
Lees ook:Hoe gezond eten we eigenlijk?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Dilemma: gezonde óf verantwoorde keuze?

  1. Annemarie de Koning

    Ik heb daar echt geen tijd voor om bij elk ingrediënt te kijken wat de impact op het milieu is. Zo kom je haast niet meer aan eten of andere dingen toe.

      /   Reply  / 
  2. MetaBool

    De zoveelste miskleun van het niet door realiteitszin gehinderde Voedingscentrum. Het is misschien goedbedoeld maar dit is het zoveelste middel om producten te onderscheiden van andere producten. Het gaat helemaal niet meer om het voedingsmiddel zelf maar om de bibliotheek en de kakofonie van labels op de verpakking. Zonde van ons geld.

      /   Reply  / 
  3. Pieter J.

    Over de Viswijzer: die is niet bedoeld je te begeleiden naar wat goed voor jou is, maar wat goed is voor de visstand. De Viswijzer heeft dus een maatschappelijk, biologisch thema en heeft niets met gezondheid te maken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>