´Eén logo voor gezonde voeding´

Het ‘Gezonde Keuze Klavertje’, het ‘Ik kies bewust’ logo. Wie in de supermarkt komt, struikelt over de logo’s die aangeven dat een product gezond is. Daar moet een einde aan komen, vindt de Gezondheidsraad.

Er moet één logo komen die voor de consument duidelijk maakt dat je écht met een gezond product te maken hebt. Op dit moment is dat nog maar de vraag omdat de huidige logo’s allemaal hun eigen criteria hanteren.

Daardoor kunnen producten met het Gezonde Keuze Klavertje bijvoorbeeld te veel zout bevatten, en gaat het logo Ik kies bewust bijvoorbeeld heel soepel om met voedingsvezels.

Ook houden de logo´s zich niet altijd aan de officiële voedingsadviezen van het Voedingscentrum. Daardoor kan het voorkomen dat minder gezonde producten toch een logo krijgen.

In het dinsdag verschenen advies schrijft de Gezondheidsraad verder dat de criteria voor kant-en-klaar maaltijden, sappen en dranken veel scherper moeten.

De Gezondheidsraad wil één logo, waarbij de allergezondste producten nog een extra stempel krijgen. Om het label voor de consumenten begrijpelijk te maken, adviseert de raad een kleurcode te gebruiken die aangeeft of gehaltes gunstig (groen), neutraal (oranje) of ongunstig (rood) zijn voor de gezondheid.

Bron: Gezondheidsraad


Lees ook:Eén voedsellogo voor een gezonde keuze
Lees ook:Moet Ik Kies Bewust-logo nog gepromoot worden?
Lees ook:Dilemma: gezonde óf verantwoorde keuze?
Lees ook:Geen graatmagere modellen meer bij Dove en Andrelon
Lees ook:Nieuwe doelstelling voor campagne Verantwoord Frituren

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “´Eén logo voor gezonde voeding´

  1. Lia

    Laten we wel zijn: het IKB-logo is gewoon een verkapt marketingingstrument. Het is aangetoond dat producten met het IKB-logo beter verkopen en er moet ook aardig wat worden betaald om het logo te moeten voeren.

    Ik sta volledig achter het advies van de Gezondheidsraad om 1 logo voor gezonde voeding te voeren en dan ook voor écht gezonde voeding. Als je het logo op taart gaat plakken, ben je niet goed bezig.

    Ik vraag me trouwens af wat jullie mening daarover is als professional. Het bericht had ik gisteren al op internet gelezen en jullie bericht voegt daar niets aan toe.. ik lees juist blogs omdat ik benieuwd ben naar hoe jullie als professionals tegen dit soort zaken aankijken en dat zie ik maar in heel weinig van jullie berichten terug.

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Ik ben het helemaal met de gezondheidsraad eens. Maar ik heb het stuk inderdaad vanuit hun standpunt geschreven en niet mijn expliciete mening erin gezet. Bij deze dus!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>