Waarschuwing: vervalste insulinenaaldjes in omloop


De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt diabetespatiënten voor voor vervalste injectienaaldjes van insulinepennen. Het gebruik van deze naaldjes kan gevaarlijk zijn voor patiënten, omdat het naaldje kan afbreken.

De namaaknaald past niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem waardoor de insuline niet goed kan worden toegediend en de steriliteit kan niet worden gewaarborgd. Dit kan leiden tot ongemak, irritatie en ontstekingsverschijnselen.

De naalden zijn geïmporteerd door een Nederlands bedrijfje. Dat kocht 20.000 verpakkingen (100 naalden per verpakking) van een fabrikant in Maleisië. Het bedrijf in Maleisië verklaart op haar beurt dat de naaldjes uit Iran komen. Daar loopt het spoor dood. De IGZ onderzoekt de zaak.

In Nederland zijn 200.000 naaldjes in omloop gebracht waarvan er op dit moment naar schatting nog zo’n 30.000 niet terecht zijn. De overige naalden – in totaal zo’n 2 miljoen – zijn in Engeland en Polen terechtgekomen.

De zaak kwam aan het rollen toen producent en merkhouder van de originele insulinenaaldjes Novo Nordisk een melding kreeg van een patiënt die klaagde over de insulinenaaldjes. Het naaldje paste niet goed op de insulinepen.

Novo Nordisk stuurde een grote hoeveelheid naaldjes op naar het moederbedrijf in Denemarken en ontdekte dat de naaldjes waren nagemaakt. De producent maakte daarvan melding bij de IGZ.

De IGZ adviseert gebruikers bij twijfel contact op te nemen met hun apotheek of leverancier. Alle informatie is ook terug te vinden op de website van Novonordisk.

De vervalste naaldjes kun je aan de volgende kenmerken herkennen:

- Engelstalige verpakking. Echte naaldjes zitten in Nederland in een Nederlandstalige verpakking.
- De streepjescode op de verpakking ontbreekt.
- Door de inferieure kwaliteit van de nagemaakte naald past deze niet goed op de schroefdraad van het insulinetoedieningssysteem.
- Batchnummer/ Lot 08J02S, expiredate (vervaldatum) 08/2013.
- Aanwezigheid van transparante lijm waar de naald bevestigd is op het kunststof.
- Er zit een kleefsticker op het doosje en dat is ongebruikelijk.
- Op het vervalste doosje staat onder de tekst van de CE markering geen streep.

Bron: IGZ

Lees ook:Probleem met insulinenaaldjes was bekend
Lees ook:Diabeteskits kunnen iets mankeren
Lees ook:Alleen nog ‘veilige naalden’ in Groningen
Lees ook:Naalden vaccinatie Mexicaanse griep zijn niet bot
Lees ook:Diabetespatiënt worstelt meer met gewicht dan met prik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>