Probleem met insulinenaaldjes was bekend

Mooi nieuws van het Algemeen Dagblad vanochtend: de waarschuwing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van afgelopen weekend dat er valse insulinenaaldjes in omloop zijn, kwam een beetje laat. De Inspectie was hier namelijk al maanden van op de hoogte….

Net als distributeur Mediq overigens, die 1900 verpakkingen met daarin 100 nagemaakte naaldjes uit Maleisië kocht. Bij Mediq kwamen in maart al de eerste meldingen van diabetespatiënten binnen dat de naaldjes niet pasten op de insulinepen.

De dsirtibuteur voelde zich echter niet geroepen dit te melden bij de IGZ. Fabrikant Novonordisk, dat de orginele insulinenaaldjes maakt, kreeg in mei de eerste meldingen binnen en schakelde de IGZ wél in.

Die kwam pas echt in actie nadat zij de bevestiging kregen dat de vervalste insulinenaaldjes daadwerkelijk in ons land werden verkocht.

Patiënten, groothandels en apotheken hoorden pas dit weekeinde van het probleem. Tikje aan de late kant lijkt me. Je kunt toch vast een waarschuwing uitgeven en een lijstje met kenmerken naar buiten brengen waaraan de naaldjes te herkennen zijn?

Diabetespatiënten hadden aan de hand van die kenmerken heel eenvoudig vast kunnen stellen of ze met de echte of met nepnaalden te maken hebben. 

Maar waarschijnlijk was dat al niet nodig geweest, want apotheken hadden al in kunnen grijpen voordat de patiënten de naaldjes in handen kregen. Dat is helaas allemaal achteraf!

Lees ook:Waarschuwing: vervalste insulinenaaldjes in omloop
Lees ook:Bloedsuikermetingen in ziekenhuis niet altijd betrouwbaar
Lees ook:Pas op: antidepressiva leiden tot agressie
Lees ook:Tweede Kamer weer boos over falend toezicht IGZ
Lees ook:Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>