Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer

De zorg heeft afgelopen zomer opnieuw dagelijks te kampen gehad met personeelstekorten. Bij het meldpunt onderbezetting van NU’91, de beroepsvereniging van de verpleging en verzorging kwamen tussen half juli en half september 1050 meldingen binnen. Vrijwel allemaal gingen ze over het verlenen van de gangbare zorg met minder mensen of met onervaren of ongeschoolde krachten.

De meldingen waren afkomstig uit het hele land en uit alle sectoren binnen de zorg. Vooral de verpleeghuizen en ziekenhuizen kregen met onderbezetting te maken. Ook het aantal meldingen uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nam toe vergeleken met andere jaren.

In de GGZ kwam het enkele keren voor dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.

En vanuit de hoek van de ziekenhuizen kwam de melding binnen dat personeel met een verpleegkundige achtergrond, die al jaren in andere functies binnen het ziekenhuis werkzaam waren, mochten komen helpen als ze dat leuk vonden.

Volgens de beroepsvereniging is onderbezetting zeker niet een probleem dat alleen speelt tijdens de zomerperiode. Alleen is dat het dan extra zichtbaar.

In het Convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg is al een budget toegezegd voor onder andere 12.000 extra mensen. NU’91 maakt zich echter zorgen of het toegezegde geld daadwerkelijk gebruikt gaat worden voor extra opleidingen en extra personeel en niet om de bestaande budgettekorten binnen de instellingen op te lossen.

Bron: NU’91

 

Lees ook:Forse onderbezetting in zorginstellingen deze zomer
Lees ook:Helft verpleegkundigen ervaart stress in zomer
Lees ook:Bacterie in ziekenhuis Roermond
Lees ook:‘Spoedeisende hulp altijd in de buurt’
Lees ook:Besmettelijke buikgriep in ziekenhuis Emmen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer

  1. s.crew

    Wie in de laatste twee weken van het jaar, iets gedaan wil kijgen v.e. grotere toko, bijv. de belastingdienst, zorgerzekeraar kent dit fenomeen ook.

    Het is al decennia lang zo dat half Nederland de laatste 2,3 weken v.h. jaar massaal hun opgespaarde vakantiedagen opneemt. De kwaliteit en voortgang der werkzaamheden schijnt niemand te boeien.(Die kwaliteit/voortgang ìs er gewoon niet)

    Eeen tijd geleden zijn in Frankrijk tijdens een aanhoudende hittegolf tot 150% méér bejaarden en zieken overleden omdat de “verzorgers” en familie massaal hun snipperdagen opnamen en de steden ontvluchtten.

    Ziedaar de mentaliteit der mensen, en we weten ook dat al die neo-liberale brallers v.d. afgelopen generaties er geen moer aan veranderen en er ook niets van bakken, men is alleen maar nóg minder sociaal voelend geworden. Goed beschouwd: schorem.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>