Forse onderbezetting in zorginstellingen deze zomer

Op het onlinemeldpunt van NU’91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, zijn afgelopen zomer 1135 meldingen binnengekomen over onderbezetting in zorginstellingen. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie gemeld. Het meldpunt is woensdag gesloten.

Volgens de woordvoerster wordt in de zomer de onderbezetting in de zorg ‘pijnlijk duidelijk’. Het grootste gedeelte van de meldingen is, net als vorig jaar, afkomstig van medewerkers van verpleeghuizen.

Maar ook kwamen er dit jaar opvallend veel klachten over ziekenhuizen binnen. Volgens de woordvoerster komt dat omdat vorig jaar operatiekamers gesloten werden of dagbehandelingen niet doorgingen. Dit jaar moesten alle afdelingen openblijven, omdat de ziekenhuizen het geld hard nodig hebben.

In de zomer valt wegens vakantie veel personeel in zorginstellingen weg. Vervangers, als die er al zijn, zijn vaak niet goed uitgerust voor de taak.

Het onlinemeldpunt, dat op 21 juli werd geopend, bracht veel schrijnende situaties aan het licht. Zo kwam er een melding binnen over een verpleeghuis waar bewoners pas om 12.00 uur uit hun bed werden gehaald. In een andere instelling werden bewoners juist al om half vier naar bed gebracht om de avonddienst te ontlasten.

Ook vorig jaar kwamen er ruim duizend meldingen binnen vanuit zorginstellingen. NU’91 gaat de meldingen bundelen en stapt ermee naar de werkgevers om te praten over maatregelen die moeten leiden tot betere bezetting.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer
Lees ook:Q-koortsepidemie lijkt onder controle
Lees ook:Opnieuw klachten over bijbetalen in verzorgingshuizen
Lees ook:Helft verpleegkundigen ervaart stress in zomer
Lees ook:400 meldingen over onterecht bijbetalen in verpleeghuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>