400 meldingen over onterecht bijbetalen in verpleeghuis

Verpleeghuisbewoners die moeten betalen voor een rol wc-papier of voor het indraaien van een peertje in de lamp. Gelukkig zijn het uitzonderingen, maar het komt nog steeds voor in Nederland. Vorig jaar ontstond er ophef over een verpleeghuis in het noorden van het land waar de bewoners moesten bijbetalen voor een uitgebreide douche of een wandeling. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloot uit te zoeken hoe vaak dit voorkomt. Het aantal misstanden valt mee.

In totaal kreeg de NZa 400 klachten binnen over een honderdtal instellingen. ‘Dat is natuurlijk bescheiden als je nagaat dat er minstens tweeduizend instellingen zijn’, reageert NZa-woordvoerster Natasja Wijnbeek in dagblad Trouw.

Meldingen over het bijbetalen voor een douche kwamen nauwelijks binnen. Maar veel instellingen blijken niet goed op de hoogte van wat bewoners nu wel en niet zelf moeten betalen. Zo is wc-papier natuurlijk gratis en het plaatsen van een nieuwe lamp ook.

Maar een televisie, cd-speler of telefoon op de eigen kamer komt voor eigen rekening. Net als een extra snacks, een wijntje of de kosten van een dieet dat niet medisch noodzakelijk is. De kapper en de pedicure die je laat komen voor het weghalen van eelt of een likdoorn – voor zover dat niet met een ziekte, aandoening of ouderdom te maken heeft – moet je zelf betalen.

En ook het wassen en strijken van de eigen kleding valt sinds 2009 niet meer onder de AWBZ. Wat dat laatste betreft mogen instellingen wel wat transparanter zijn over de bedragen die ze in rekening brengen, vindt de NZa. Want waar de ene instelling voor het wassen en strijken van kleding van bewoners maandelijks 200 euro vraagt, rekent de ander slechts 35 euro.

Sommige bewoners meldden dat ze moeten betalen voor het gebruik van latex handschoentjes en natte doekjes voor personeel. En voor onderleggers in bed. Maar dat is niet juist: alle verzorgingsproducten die met zorg te maken hebben komen voor rekening van de instelling.

Voor wie het allemaal nog eens rustig wilt nalezen, heeft de CVZ een brochure waarin precies staat wat instellingen en wat bewoners moeten betalen.

Bron: Trouw

Lees ook:Zorginstellingen jagen patiënten op kosten
Lees ook:Opnieuw klachten over bijbetalen in verzorgingshuizen
Lees ook:‘Meisje pleegt zelfmoord om beleid minister Schippers’
Lees ook:Tamiflu komt soms voor eigen rekening
Lees ook:Eigen risico in de zorg vooraf betalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>