Q-koortsepidemie lijkt onder controle

De bestrijding van de Q-koorts lijkt zijn vruchten af te werpen. Er zijn dit jaar minder nieuwe gevallen van de ziekte gemeld dan in 2009. Dat meldt BN/De Stem.

Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is deze maand bij 2 mensen de bacterie in het bloed aangetroffen. In dezelfde periode vorig jaar gebeurde dat wekelijks bij meer dan 100 patiënten.

Volgens arts-microbioloog Marjolein Wegdam van de stichting Pamm (laboratoria voor pathologie en medische microbiologie) in Eindhoven is het te vroeg om te stellen dat de ziekte is bezworen, maar feit is dat er dit jaar veel minder mensen ziek zijn geworden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Bij de GGD Eindhoven kwamen er weliswaar meer meldingen binnen, maar het gros van hen bleek de ziekte al vorig voorjaar te hebben opgelopen.

Mogelijk speelt ook het weer van de afgelopen weken een rol. Door de kou en regen vond er minder verwaaiing plaats, waardoor de bacterie zich minder makkelijk kan verspreiden.

In totaal zijn er volgens de recentste cijfers van het RIVM dit jaar 307 gevallen van Q-koorts gemeld. Daarvan liepen 197 mensen de ziekte vorig jaar op. In dezelfde periode vorig jaar kwamen er 367 meldingen binnen.

Lees ook:Dit jaar al 2 doden door Q-koorts
Lees ook:Mogelijk eerste dode Q-koorts
Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts in Friesland
Lees ook:Q-koorts overtreft Mexicaanse griep
Lees ook:Aantal besmettingen Q-koorts nu al verdubbeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>