Q-koorts overtreft Mexicaanse griep


Toch grappig: Nederland telt nu 112 gevallen van Mexicaanse griep. En je kunt geen krant openslaan of je leest er wel over. Maar over een andere ziekte – niet door een virus veroorzaakt, maar door een bacterie – dat dit jaar meer slachtoffers maakt dan ooit te voren hoor je helemaal niets!

Want Q-koorts is een ziekte die 2 jaar geleden nog nauwelijks voorkwam en nu in ons land al bijna 1400 mensen besmet heeft. Begin juni kwamen er in anderhalve week zelfs 260 gevallen bij.

In 2007 was het aantal gevallen van Q-koorts nog te verwaarlozen, vorig jaar waren er zo’n 1000 gevallen en nu, op de helft van 2009, dus al 1400.

Ook moeten er meer mensen met Q-koorts in het ziekenhuis worden opgenomen. In de meeste gevallen omdat ze een longontsteking hebben opgelopen. Dit jaar moesten 290 mensen (25,6%) in het ziekenhuis worden opgenomen, vorig jaar waren dat er 200 (20,9%), zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De ziekte verloopt vaak zonder, of met alleen milde griepachtige klachten, maar kan soms ook ernstiger verlopen. Besmetting vindt plaats via bacteriën uit bijvoorbeeld koeien- of geitenmest. Besmetting van mens op mens is onmogelijk.

De ziekte die oorspronkelijk vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg voorkwam, verspreidt zich ook steeds meer over het land. Alleen in de provincies Groningen, Flevoland en Zeeland zijn nog geen ziektegevallen gemeld.

Bron: RIVM

Lees ook:Zesde dode door Q-koorts
Lees ook:Dit jaar al 2 doden door Q-koorts
Lees ook:Mogelijk eerste dode Q-koorts
Lees ook:Al ruim 1600 gevallen van Q-koorts
Lees ook:Aantal besmettingen Q-koorts nu al verdubbeld

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Q-koorts overtreft Mexicaanse griep

  1. anna

    weet je het verschil tussen een bacterie en een virus? in de eerste alinea noem je Q koorts een virus, en in de één na laatste alinea noem je het een bacterie. ff checken voor je onzin verkoopt!

      /   Reply  / 
  2. Amber

    nou, nou, niet zo fel! Ik heb het al veranderd!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>