Bonus voor de werknemer die zich niet ziek meldt


De Rotterdamse zorginstelling Bouman Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) gaat bonussen uitloven aan werknemers die zich niet ziek melden. Doel: het ziekteverzuim terugdringen. Ik vind het een nare ontwikkeling.

Vooral omdat een woordvoerder van de instelling in het Algemeen Dagblad zegt dat het grote ziekteverzuim onder medewerkers van de cluster reclassering en de instelling voor verslavingszorg onder andere wordt veroorzaakt door de grote emotionele druk op de werkvloer. ‘Het is zwaar om te werken met mensen met een psychische aandoening. Je moet een groot incasseringsvermogen hebben.’

Maar in plaats van ervoor te zorgen dat het werk emotioneel minder zwaar wordt, gaan ze werknemers stimuleren die – ondanks dat ze het niet meer trekken – toch stug door blijven werken. Als dat de manier is waarop je met je personeel wilt omgaan….

Bouman GGZ is niet het eerste bedrijf dat een beloning uitlooft voor personeel dat zich niet ziek meldt. Supermarkt Hoogvliet en zorgverzekeraar CZ gingen Bouman voor.

Ik snap best dat bedrijven in hun maag zitten met ongeoorloofd ziekteverzuim, met werknemers die in het weekend te diep in het glaasje hebben gekeken en de maandag gebruiken om even bij te komen.

Maar je wilt toch niet dat mensen met bijvoorbeeld een griep – of een andere besmettelijke aandoening – onder de leden maar door blijven werken om die bonus van enkele honderden euro’s niet mis te lopen?

Je zou werknemers die echt ziek zijn juist tegen zichzelf in bescherming moeten nemen en ze naar huis moeten sturen. Dat is beter voor de zieke én voor je bedrijf. Want hoe minder lang de zieke in aanraking komt met collega’s, des te kleiner is de kans dat straks de hele afdeling ziek thuis zit!

Kortom, ik denk dat je ziekteverzuim ook op een andere manier kunt terugdringen, een manier die een stuk vriendelijker is naar je personeel toe.

Lees ook:Minder ziekmeldingen na carnaval door recessie
Lees ook:Na scheiding vaker ziek
Lees ook:‘Ongezonde levensstijl reden voor ontslag’
Lees ook:Werknemer vaak in slechte conditie
Lees ook:Ziekte is even geen reden om thuis te blijven

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Bonus voor de werknemer die zich niet ziek meldt

  1. Marijke

    Dit moet niet mogen want de meeste zieken kunnen er niets aan doen dat ze ziek zijn en dan worden de gelukkig zijnde gezonde mensen beloond omdat ze het geluk hebben dat ze niet ziek worden. Als ze dan wat willen, moeten ze de profiteurs zoeken die zich te snel en te vaak ziekmelden en niet de echt zieken straffen door ze niets te geven.

      /   Reply  / 
  2. MetaBool

    Helemaal mee eens. Ziek ben je niet voor je lol. Wel vind ik het terecht dat mensen die regelmatig of langdurig ziek zijn benaderd worden. Maar ga dan na wat er aan de hand is en draag geen signalen uit dat zieken slappelingen zijn of iets dergelijks.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>