‘Ongezonde levensstijl reden voor ontslag’

Bijna de helft van de midden- en kleinbedrijven (MKB) vindt een ongezonde levensstijl van medewerkers reden voor ontslag. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt besproken tijdens het congres Gezond ondernemen, meldt het Algemeen Dagblad.

Werkgevers vinden dat zij personeel best op hun levensstijl mogen aanspreken. Als medewerkers zich ook nog eens geregeld ziek melden en geen gebruik willen maken van fitness-, vitaliteits- of antirookprogramma’s die het bedrijf aanbiedt, dan vindt een deel van de werkgevers dat ontslag het enige is dat nog rest.

Ondernemingsraden en vakbondsorganisaties zijn hier uiteraard fel op tegen, maar veel werkgevers zien het als een stok achter de deur om hun personeel fit en vitaal te krijgen én te houden.

Ruim de helft van de onderzochte bedrijven merkt dat heet aantal ongezond levende werknemers toeneemt. Werkgevers dragen jaarlijks zo’n 10 miljard mee aan de zorgkosten. Bovendien kosten werknemers met een ongezonde levensstijl die zich vaak ziek melden, ook nog eens veel geld als gevolg van een hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit en lagere omzet door minder gemotiveerde werknemers.

Bron: AD

 

Lees ook:‘Baas mag zich bemoeien met leefstijl’
Lees ook:Baas spreekt werknemer aan op overgewicht
Lees ook:‘Geen hoger ziekteverzuim tijdens WK voetbal’
Lees ook:Ziekte is even geen reden om thuis te blijven
Lees ook:Minder ziekmeldingen na carnaval door recessie

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Ongezonde levensstijl reden voor ontslag’

  1. romeo

    Een ongezonde levensstijl van medewerkers gebruiken als reden om ze te ontslaan. Je kunt het van twee kanten bekijken. Werkgevers zien graag gezonde vitale hardwerkende mensen op de werkvloer die voor een hoge productiviteit en een hogere omzet zorgen. Ongezond levende mederwerkers kosten de werkgever een bak vol geld en dat willen ze voorkomen. Als je deze zaak bekijkt vanuit het perspectief van de ongezond levende werknemer dan valt er ook iets over te zeggen. Zolang deze werknemers gewoon goed hun werk naar toebehoren doen, dan is er gewoon geen geldige reden om ze ontslaan, ongeacht hun levensstijl. Op je werk moet je worden beoordeeld op je werk.

      /   Reply  / 
  2. LJL Retail

    Heel vreemd, sport moet leuk zijn en gestimuleerd worden door de baas ipv mensen ontslaan, moedig ze aan om te sporten, fitness, sportschool, thuis fitness of what ever…..zo worden de werknemers fitter en productiever…..in plaats van ontslaan motiveren om meer uit je personeel te halen.

      /   Reply  / 
  3. edo bakema

    Ontslag vanwege een ongezonde levensstijl is in Nederland slechts zelden mogelijk. Eén van de uitzonderingen kan bijvoorbeeld zijn de werknemer die door zijn omvang niet meer in zijn chaufeursstoel past. Maar ook dan zal de werkgever eerst andere maatregelen moeten nemen of overwegen, zoals in dit geval een grotere chaufeursstoel of begeleiding van de werknemer bij gewichtsvermindering.
    http://www.ontslagspecialist.nl/ontslag.html

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>