Probiotica kan geen kwaad als je gezond bent

Drankjes met ‘gezonde bacteriën’, de zogeheten probiotica, zijn niet schadelijk voor gezonde mensen. Dat stelt het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in een onderzoek naar de mogelijke risico’s van probiotica in voedingsmiddelen.

Of, zoals de VWA dat dan omschrijft: ’Er zijn geen aanwijzingen dat aan de normale consumptie van probiotica door gezonde mensen risico’s zijn verbonden.’

Het bureau Risicobeoordeling deed literatuuronderzoek naar de mogelijke risico’s van probiotica in voedingsmiddelen, naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek aan het UMC Utrecht in 2008 waarbij een aantal mensen met een acute alvleesklierontsteking overleed nadat zij probiotica toegediend hadden gekregen.

Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat probiotica onveilig zijn voor kwetsbare groepen zoals gezonde ouderen, zwangere vrouwen en zuigelingen, adviseert de VWA wel om nader onderzoek te doen naar eventuele risico’s bij zwangere vrouwen en zuigelingen.

Mensen met een sterk verminderde werking van het immuunsysteem of ernstige darmziekten wordt aangeraden eerst hun behandelende arts te raadplegen voordat zij probiotica gebruiken.

Bron: VWA

Lees ook:Probiotica-onderzoek stopt met werven baby’s
Lees ook:Dilemma voor zwangere: wel of geen virusremmers?
Lees ook:Iedereen in rep en roer over veiligheid probioticadrankjes
Lees ook:‘Zwangere vrouwen moeten stallen mijden’
Lees ook:Zuigelingen moeten meer vitamine K krijgen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Probiotica kan geen kwaad als je gezond bent

  1. Rik

    Lijkt me ook niet na zo veel jaar op de markt.

      /   Reply  / 
  2. zirus

    Wie ziek is en dan plotseling probiotica inneemt, kan rekenen op het Herxheimer-effect. Dit ontstaat doordat de pathologische stoffen (afvalstoffen) die dan ontstaan in het bloed terechtkomen om afgevoerd te worden door de nieren. Deze hoeveelheid afvalstoffen geven tijdelijk problemen in het lichaam. Daardoor ben je tijdelijk nog zieker.
    Iemand met pancreasproblemen, heeft al problemen met de stofwisseling of spijsvertering, vaak zijn de darmen volledig van slag. Het is daarom aan te raden om heel voorzichtig te beginnen met probiotica om het herxheimer-effect zo soepel mogelijk te laten verlopen, liefst zonder koolhydraten en met voldoende vetzuren.
    Hiervoor is kefir aan te bevelen, bijvoorbeeld een lepel kefir in een glas water en dat langzaam op drinken.
    Meer hiervan op makersdiet.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>