Zuigelingen moeten meer vitamine K krijgen

Alle borstgevoede baby’s moeten voortaan dagelijks 150 in plaats van 25 microgram vitamine K per dag krijgen, vanaf de achtste dag tot drie maanden na de geboorte. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid besloten op advies van de Gezondheidsraad. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling.

Volgens de huidige richtlijn krijgen pasgeboren baby’s 1 milligram vitamine K direct na de geboorte en vanaf dag 8 een dagelijkse dosering van 25 microgram vitamine K. Voor gezonde zuigelingen die borstvoeding krijgen, is dat voldoende.

Er zijn echter aanwijzingen dat een specifieke groep zuigelingen met de huidige aanbeveling onvoldoende tegen bloedingen wordt beschermd. Het gaat om borstgevoede zuigelingen met een gestoorde vetopname. Hierdoor wordt bij deze groep de vitamine K minder goed opgenomen in het lichaam. Jaarlijks krijgen ongeveer 5 van deze zuigelingen ernstige bloedingen.

Daarom adviseert de Gezondheidsraad de vitamine K-dosering vanaf dag 8 tot 3 maanden na de geboorte voor alle borstgevoede zuigelingen te verhogen van 25 naar 150 microgram per dag.  Vanaf drie maanden is het lichaam in staat om zelf vitamine K aan te maken in de darmen.

Het advies geldt voor álle borstgevoede zuigelingen omdat de diagnostiek nog niet ver genoeg is ontwikkeld om de zuigelingen met een gestoorde vetopname vroegtijdig op te sporen.

Volgens de raad is 150 microgram per dag een veilige hoeveelheid: pasgeboren baby’s met een verstoorde vetopname worden hiermee beschermd voor een tekort aan vitamine K en tegelijkertijd worden gezonde baby’s niet aan een te hoge inname aan vitamine K blootgesteld.

Bron: ministerie van VWS

Lees ook:‘Baby’s moeten extra vitamine K krijgen’
Lees ook:Baby’s krijgen te weinig vitamine K
Lees ook:Je baby is gebaat bij ‘n shotje vitamine K
Lees ook:‘Normen vitamine D kunnen omhoog’
Lees ook:Gezondheidsraad handhaaft normen voor vitamine D

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>