Wetenschappers isoleren bacterie die Q-koorts veroorzaakt


Wetenschappers van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI) hebben voor het eerst in Nederland de Q-koortsbacterie geïsoleerd uit de nageboorte van een geit. Dit is een belangrijke stap in het onderzoek naar de bestrijding van de ziekte en de ontwikkeling van een vaccin waarmee de ziekte gerichter en beter bestreden kan worden.

Zo kan met de bacterie in handen mogelijk een beter antibioticum gemaakt worden, zodat mensen die Q-koorts krijgen, minder last van klachten hebben.

Ook is het nu mogelijk om de eigenschappen van de zogeheten Coxiella burnetii bacterie beter te bestuderen en te onderzoeken hoe lang de bacterie in de omgeving overleeft.

Wetenschappers zijn bijvoorbeeld erg benieuwd hoe het komt dat er in Nederland zoveel mensen besmet raken met de bacterie. Dit jaar zijn dat er al ruim 1400, over heel 2008 waren het er 1000. Voor 2007 kwam de ziekte in Nederland nauwelijks voor.

De ziekte wordt verspreidt via dieren, vooral geiten en schapen. Bij die dieren kan de Coxiella-bacterie vroeggeboortes en abortussen veroorzaken, waarbij veel uitscheiding van de bacterie plaatsvindt.

De bacterie kan lang (maanden tot jaren) overleven in stof of zand. Door verwaaiing kan de bacterie in de lucht komen. Als mensen die lucht inademen, kunnen ze besmet raken.

Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten.

Bron: CVI/WUR

 

Lees ook:Drachtige geiten met Q-koorts afgemaakt
Lees ook:Vaccinatie tegen Q-koorts start in januari
Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts in Friesland
Lees ook:Extra maatregelen noodzakelijk om Q-koorts te stoppen
Lees ook:Verhoogde fase in bestrijding Q-koorts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>