Drachtige geiten met Q-koorts afgemaakt

De ministers Klink van Volksgezondheid en Verburg van Landbouw zijn uiteindelijk toch gezwicht voor de druk die deskundigen hebben uitgeoefend. Vanavond maakten zij in een persconferentie bekend dat op bedrijven die zijn getroffen door Q-koorts alle drachtige geiten en schapen worden afgemaakt.

Op boerderijen waar Q-koorts heerst en waar geiten al eerder zijn ingeënt, worden de besmette dieren gedood. Daarbij gaat het zowel om drachtige als niet drachtige dieren. Het ruimen begint volgens Verburg ‘zo snel mogelijk’.

Met het besluit volgen de ministers in grote lijnen het advies van deskundigen, aangevoerd door Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, de Coxiella Burnetii bacterie, komt vrij bij miskramen van drachtige geiten en schapen.

Dit jaar zijn al bijna 2300 mensen besmet geraakt met de Q-koortsbacterie. Van hen zijn er 6 overleden. Zij leden allen al aan een andere kwaal. Sinds 2007 zouden al 11 mensen aan de ziekte zijn overleden.

Dierenartsen en geitenhouders vinden het ruimen van alle drachtige dieren buitenproportioneel. Het gaat waarschijnlijk om tienduizenden dieren en het is niet eens zeker dat de hardnekkige bacterie dan verdwijnt. Maar voor minister Verburg gaat nu de volksgezondheid voor.

Bron: Ministerie van LNV

Lees ook:Drastische ruiming Q-koortsgeiten
Lees ook:Maatregelen Q-koorts blijven van kracht
Lees ook:‘Honderden Q-koorts-zieken in 2010’
Lees ook:Deze week nieuwe aanpak Q-koorts
Lees ook:Verhoogde fase in bestrijding Q-koorts

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Drachtige geiten met Q-koorts afgemaakt

  1. Hansz

    Als dieren in ONnatuurlijke omstandigheden gedwongen worden in grote groepen bij elkaar in een hok onder kunstlicht met kunstvoedsel te leven en dan Preventief worden gevaccineerd met antibiotica omdat de fokkers OOK wel weten dat er ziekten uitbreken als je dieren bij elkaar pakt, dan ben je willens en wetens bezig met een weloverwogen gok, krijgen ze het wel of niet… we zien wel waar het schip strandt!
    En .. zoals we weten, het schip gaat keer op keer tenonder aan de blinde geldzucht van gewetenloze veefokkers, die zowel het dier als de mens blootstellen aan de gevaren die deze verachtelijke methode met zich meebrengt.
    Koeien, varkens,schapen en kippenpest hebben we gehad, nu de geitenpest… en nu is het nog wachten op de ZALMPEST omdat ook die dieren in bassins op elkaar gepakt zeer ONnatuurlijk gekweekt worden, ook antibiotica door het ‘krachtvoer’ krijgen toegedient, de mens is een ongelooflijk kortzichtig geldbelust monster die ten koste van alles rijk wil worden, en ALS er dan een ramp gebeurt hypocriet op de TV komen zeggen dat ze het zo zielig vinden dat de dieren waar ze zo aan gehecht zijn (het GELD wat ze opbrengen)moeten worden geruimd en dat ze WEL graag gecompenseerd wensen te worden voor geleden schade…..
    Hoe stupide kan je zijn ….
    Deze wereld is zo verrot, wie fraudeerd er nu niet???
    Banken,boeren,scholen, bouwbedrijven, ministers,en ga zo maar door… allemaal belazeren ze de kluit en komen er met een taakstraf weer uit ….
    En als jij 7 kilometer harder rijdt dan toegestaan (dat wil niet zeggen te hard of gevaarlijk)ben je de sigaar, terwijl PRDV toch heeft laten zien dan onze beste kameraad de politie ons het beste voorbeeld heeft gegeeven door net als echte mensen flink en veel te hard over ‘sHerens wegen te scheuren, nu ja, zo kan ik nog wel even doorgaan …
    FF kijke waar ik nog meer mijn onderbuikgevoelens(scrabble) kwijt kan…

      /   Reply  / 
  2. Tom

    Het is van de zotte dat, na jaren geen reactie vanuit de politiek men nu opeens paniekerig tot ruiming overgaat. Jammer dat men enkele maanden geleden de geiten-/schapenboeren niet heeft gewaarschuwd hun dieren niet te laten bevruchten. Momenteel zou er zelfs geen tijd zijn om de dieren te laten testen…! Niet te geloven!!
    Wil men toch wat doen: richt een aantal drukcabines in als abortuskliniekje, ga ermee naar de besmette bedrijven, laat door veearts de vrucht afdrijven, vang het materiaal op in containers en vernietig dit in verbrandingsovens.Jammer genoeg voor de geitjes in wording maar de moeders kunnen in leven blijven. Wat gaat men eigenlijk doen met de reeds besmette grond?? aangezien de bacterie jaren actief kan blijven. Alle kilometers grond rondom een besmet bedrijf afgraven en ruimen?? In België gaat men overigens vaccineren, dus geen geiten ruimen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>